Stortingsrepresentant Svein Harberg i Aust-Agder Høyre fremholder også den nasjonale betydningen dette har. Det er ikke vanskelig å skjønne at de to partifellene etter valgtriumfen mandag vender blikket mot 2013. I de to siste stortingsvalgene bidro borgerlig splittelse sterkt til rødgrønn suksess. Høyrepartiene og sentrum evnet ikke å stable på beina et troverdig regjeringsalternativ. Skal de rødgrønne utfordres i kampen om makten, må borgerlig side vise en helt annen vilje til samarbeid og kompromisser. At det som nå skjer på kommune— og fylkesplan her sør kan bidra positivt i en slik prosess, er ikke utenkelig.

Samtidig er det grunn til å minne om at lokalvalget mandag ikke endrer styrkeforholdet partiene imellom på Stortinget. Høyre er fortsatt Frps lillesøster på borgerlig side i nasjonalforsamlingen. Fram til 2013 vil det være slik. Spørsmålet er hvordan nesestyveren Frp fikk i valget påvirker partiet. Med tanke på borgerlig samling vil det være en styrke om Siv Jensen opptrer mer ydmykt og konstruktivt.

Et sterkt Høyre er en forutsetning for at de borgerlige skal kunne fremstå som et troverdig regjeringsalternativ i 2013. Det er ikke mer enn et år siden Høyre og Frp var omtrent jevnstore og hadde nesten 50 prosents oppslutning sammen på meningsmålingene. Nå er situasjonen kapitalt endret. Velgerne flykter fra Frp – mange av dem til Høyre. Og et sterkt Høyre vil kunne representere en langt mer samlende kraft enn et stort Frp.

Om Høyre avklarer sitt forhold til Frp på nasjonalt plan, bør det være godt nytt for både regjeringspartiene, sentrum og velgerne. De rødgrønne får en tydelig motstander å forholde seg til, sentrumspartiene KrF og Venstre like klare alternativer når de skal velge side og velgerne to klart definerte regjeringskonstellasjoner de kan stemme på.

To år er lang tid i politikken. Mye kan endre seg fram til 2013. Også styrkeforholdet partiene imellom. Men at usikkerheten om et alternativ til de rødgrønne fjernes, vil den borgerlige siden tjene på.