Og har endt opp i en amper debatt om meierigiganten Tine og norsk landbruks fremtid. Kjedenes markedsmakt er kommet helt i skyggen.

Tine-striden har attpåtil utløst en intern maktkamp i regjeringen. At Høyre vil splitte Tine i to helt atskilte selskaper med forskjellige eiere, har fått landbruksminister Lars Sponheim (V) til å ta fram storslegga. Han vil ha seg frabedt at Høyre med moderniseringsminister Morten Meyer i spissen angriper Tine. KrF stiller seg på Sponheims side.

Stormen mot Tine har bakgrunn i selskapets forsøk på å skvise konkurrenten Synnøve Finden. Det har ført til krav om full oppdeling av Tine-konsernet for å sikre alle aktører i markedet like konkurransevilkår. Forkjemperne for en oppdeling mener to helt atskilte selskaper vil garantere at Tines foredlingsvirksomhet får samme råvarekostnader som konkurrentene.

Bondelagsleder Bjarne Undheim mener en slik måte å organisere melkemarkedet på vil utradere norsk landbruk og være en håndgranat mot den norske melkebonden. Det er ikke noe nytt at det ropes ulv i bondelagskretser når det fremmes forslag om endringer. Samtidig er det på sin plass å minne om at Landbrukssamvirket selv la ned norske meierier i en slik skala at andre eiere neppe hadde gjort det mer brutalt.

Vi har vanskelig for å ta dommedagsprofetiene fra bondelagslederen på alvor. At et selskap eid av melkebøndene selv er det eneste som kan regulere melkemarkedet i Norge på en forsvarlig måte, er ikke troverdig. Frykten for at Tine vil gå dukken om en nøytral part overtar rollen som markedsregulator, virker overdreven. En organisering som gir like konkurransevilkår for alle aktører, og fjerner all tvil om at det forekommer diskriminering når det gjelder råvarer, bør også bøndene ønske velkommen.

Bonde-lederne peker nå på at den omorganiseringen som ble gjort gjeldende for Tine etter 1. januar 2004 hindrer at selskapet kan misbruke sin dominerende rolle i markedet. Da må vi minne om at den ulovlige avtalen med ICA ble gjort etter denne datoen. Det viser at nyorganiseringen åpenbart ikke har hatt den effekten den var tiltrodd. Vi tror bøndene vil tjene på en noe mindre fundamentalistisk argumentasjon om Tines fremtid enn den vi har sett de siste dagene.