Alle skylder på alle, men til syvende og sist er det forsvarsministeren som sitter med ansvaret for milliardsprekken.

Kristin Krohn Devold opplever sine tøffeste dager som statsråd. Måten hun har håndtert omstillingene i Forsvaret på kan føre til regjeringskrise. Får hun mistillit mot seg i Stortinget, vil hele regjeringen gå av. En annen utgang på krisen kan være at statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ber Høyre-statsråden om å forlate regjeringen.

Krohn Devold var i forrige uke kalt inn på teppet til Kontrollkomiteen på Stortinget. Da var det 2003-regnskapet som var tema. Et regnskap som ennå ikke er godkjent av Riksrevisjonen. Nå risikerer hun å måtte møte til ny høring, og denne gangen gjelder det 2004. Årsaken er at Krohn Devold skal ha blitt advart om pengerotet på et tidlig tidspunkt, uten å ha informert Stortinget.

Etter høringen i forrige uke uttalte Frp-formann Carl I. Hagen, som er leder i Kontrollkomiteen, at forsvarsledelsen kom med direkte løgn i møtet med politikerne. Det er en drøy påstand, og om den viser seg å være riktig, vil det måtte få alvorlige konsekvenser.

Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiets leder, har skjerpet tonen i kritikken av forsvarsministeren. Han utelukker ikke regjeringskrise. Spørsmålet er om dette er en regulær ordkrig, og om Ap vil bøye av hvis det til slutt ender med mistillitsforslag mot statsråden. Det finnes gode argumenter for å tro at Stoltenbergs bare farer med tomme trusler.

For Ap kan mistillit mot Krohn Devold bety at partiet må overta regjeringsmakten alene bare får måneder før stortingsvalget. Det er ingen ønskesituasjon for partiet. Erfaringene fra 2000 frister neppe til gjentakelse. Da ble Bondevik I felt et drøyt år før valget, og Ap overtok. Partiet gjorde et elendig valg i etterkant.

Det er grunn til å frykte at politisk taktikkeri kan bli utslagsgivende i saken. Det betyr at opposisjonen ikke vil reise mistillit, selv om de alvorlige påstandene mot forsvarsministeren blir dokumentert. Skjer det, vil det svekke folks tillit til politikerne. For det må reageres hvis Krohn Devold har unnlatt å bringe viktig informasjon videre til Stortinget. Nå kan selvsagt Kjell Magne Bondevik komme opposisjonen til unnsetning, og ofre forsvarsministeren for å gjenopprette ro og orden. Blir det utfallet, kan det skje fort at Krohn Devold må forlate sin post.