En meningsmåling Dagsavisen offentliggjorde onsdag viser at 55 prosent av Høyres velgere vil ha regjeringssamarbeid med Frp. Med bakgrunn i meningsmålingen og initiativet fra Høyres ordførere er partileder Erna Solberg på kollisjonskurs med flertallet av sine egne når hun blankt avviser en tilnærming til Frp.

Solbergs kjølige holdning virker underlig sett i lys av at det var Frp som var fødselshjelper for den sittende regjeringen. Frp har også vært regjeringspartienes reddende engel under budsjettforhandlinger i Stortinget. Vi skjønner at Carl I. Hagen nå vil presse fram en avklaring før neste valg. Han krevde denne uken at regjeringspartiene må samarbeide med ham hvis det blir borgerlig flertall etter valget. Hvis ikke, kommer Frp til å felle dagens regjering.

Det kan selvsagt være taktiske grunner til at Erna Solberg velger å holde Frp ute i kulden. For om Høyre åpner for Frp, kan det skape forviklinger i forhold til regjeringspartner KrF, som ikke en gang vil snakke med Frp. Men hvis Høyre-lederen tar dagens politiske virkelighet inn over seg, blir det standpunktet hun nå flagger i forhold til Frp vanskelig å holde fast ved.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet går til valg i september med ambisjoner om å regjere sammen. I flere måneder på rad har det rødgrønne alternativet hatt stortingsflertall på Dagbladet/MMIs partibarometer. Solberg beskrev i begynnelsen konstellasjonen som kaoskameratene, men det har hun sluttet med. For også hun må innse at Ap, SV og Sp fremstår som en reell trussel for den sittende regjeringen.

Høyre, KrF og Venstre har 25-30 prosent oppslutning til sammen på alle meningsmålinger de siste månedene, og er milevis unna å få flertall på Stortinget. Vi hadde trodd at den handlekraftige Høyre-lederen ville foreta seg noe i en slik situasjon. I stedet fortsetter hun å avvise Frp, som er helt avgjørende for et borgerlig flertall etter valget. Siden det fremstår et troverdig flertallsalternativ på rødgrønn side, hadde vi forventet at Erna Solberg ville ivre for å få til noe tilsvarende på borgerlig side.

Vi har tidligere tatt til orde for at landet bør få en flertallsregjering etter neste valg, og at bestrebelser på å stable på beina samarbeidsmodeller med flertall bak seg i Stortinget bør ønskes velkommen. Tydelige regjeringsalternativer virker også oppklarende for velgerne. Høyre-leder Erna Solberg synes ikke å dele en slik oppfatning.