Vår reportasje i mandagsavisen om ungdommens alkoholforbruk gjør oss imidlertid ekte bekymret. Tilsynelatende troverdig statistikk viser nemlig en skremmende utvikling:

Norsk ungdom mellom 15 og 20 år drikker nå fem liter ren alkohol per år. Det innebærer en økning på 60 prosent i løpet av en periode på under ti år. Blant 15— og 16-åringene er forbruket doblet, og jentene fører an. I fjor ble over 600 ungdommer lagt inn på sykehus med akutt alkoholforgiftning. Det er 25 prosent flere enn i 1999. Ikke alle som ble innlagt i 2004, forlot sykehuset i live.

Å gi rusbrusen skylden alene, er for enkelt. Riktignok appellerer de søte, milde smakene til mennesker som ennå ikke har vent seg til de mer markante øl-, vin- og brennevinssmakene, og vi vil ikke bestride at økt tilgjengelighet henger sammen med økt forbruk. Men vi må nok dypere inn i materien for å finne de bakenforliggende årsakene.

I løpet av den siste generasjonen har Norge åpnet seg mot verden på så mange måter. Når inntekts- og velstandsutviklingen samtidig har nådd tidligere ukjente høyder, har endrede alkoholvaner fulgt med på lasset. Det har brakt glede og hygge, men også problemer. Nå ser vi altså det verste aspektet dokumentert: At ganske unge mennesker drikker seg sanseløst fulle. Det medfører akutte problemer der og da, og det øker sannsynligheten for alkoholskader på sikt. Ingen 15-åring skulle ruse seg. Vinmonopolets 18-årsgrense er et reelt uttrykk for en alder da en fornuftig tilvenning til alkoholens forskjellige virkninger kan ta til.

For ikke lenge siden brakte NRK Dagsrevyen en reportasje om alkoholismens utvikling i det norske samfunnet. Blant forklaringene som ble trukket fram, var utbredelsen av «pappvin» - vin på kartonger som gjerne inneholder like mye som fire vanlige flasker, og som tåler å bli konsumert over flere uker. Saken er imidlertid at når en kartong først er åpnet, har den en tendens til å gå raskt unna.

Så enkelt er det heller ikke, selv om «pappvinen» gjerne kan ses som et symbol på en ny tid.

Kanskje høres det gammelmodig ut, men vi ser på problemene med ungdommens alkoholforbruk som et resultat av holdninger de har med seg hjemmefra. Følgelig ligger også løsningene i hjemmet. Vi registrerer hva en av ungdommene på «Katta» i Kristiansand uttalte i vår reportasje: «De med de strengeste foreldrene har mest behov for å slå seg løs.»

Foreldre har et ansvar for å lære sine barn fornuftig omgang med alkohol, og for å sørge for at debutalderen ikke kommer for tidlig. Tiltak fra storsamfunnets side blir bare som supplementer å regne.