I går sto pengesterke Høyre-sympatisører fram med sine bekymringer for at det gamle tyngdepunktet på borgerlig side kan ende opp som et småparti. Stein Erik Hagen og Ola Mæle leverte også kraftige spark mot partileder Erna Solberg.

Høyre vet bedre enn mange andre at skifte av partileder ikke er noen garanti for suksess hos velgerne. Likevel tror vi ikke Høyre vil gi Solberg flere sjanser hvis hun ikke makter å gi partiet et klart oppsving ved høstens valg. I de tre og et halvt årene som har gått siden forrige valg kan hun ikke sies å ha imponert. Solberg har ikke klart å profilere Høyre som et tyngdepunkt på borgerlig side, med en ansvarlig og alternativ politikk til den rødgrønne regjeringen. I stedet har Frp og Ap klart å gjøre hverandre til hovedmotstandere, med Høyre i dødens posisjon.

Alle som følger med i det politiske hverdagslivet vet at enkeltmålinger ikke skal tas for alvorlig. Men trender er viktige. Og ser man på gjennomsnittet av alle meningsmålinger de siste månedene er tendensen ubehagelig klar for Høyres vedkommende. I desember fikk partiet støtte fra 17 prosent av velgerne, mens gjennomsnittet sist måned var 13,8 prosent.

Her i landsdelen har Høyre satt seg høye mål. I Aust-Agder satser partiet alt på å gjenerobre stortingsplassen som i flere tiår var et sikkert mandat, men som ble radert bort ved katastrofevalget for fire år siden. I Svein Harberg har Høyre en godt kvalifisert kandidat, men verken han eller andre dyktige førstekandidater kan vinne en kamp mot vindmøller. Ei heller i Vest-Agder. Der har partiet satt seg som mål å sende to Høyre-representanter til Stortinget til høsten. Med dagens målinger kan selv førstekandidat Peter Gitmark måtte slite med å få fornyet mandat.

Knappe to uker før Høyre samles til landsmøte befinner partiet seg i en dramatisk situasjon. Likevel vil utsendingene trolig gjøre alt for å ikke skape inntrykk av et parti i strid med seg selv. Dermed har de tillitsvalgte neppe noe annet valg enn å slutte rekkene bak Erna Solberg – fram til høstens valg.