En viktig grunn for hennes beslutning, er at hun sitter i sykehusstyret. Siden hun er opptatt av å tenke helhet i sykehusspørsmålet, anser hun seg som politisk død i aust. Lunde tror hun neppe hadde hatt muligheter for å bli gjenvalgt om hun stilte opp.

Det er åpenbart ikke lett å være politiker i Aust-Agder hvis en går mot strømmen. Å tenke helhet i spørsmål som sykehus og fylkessammenslåing kan synes ensbetydende med politisk selvmord. Er det slik Lunde forfekter, har hun også kritikere blant fremtredende skikkelser som stortingsrepresentant Freddy de Ruiter og Arendals-ordfører Torill Rolstad Larsen i eget parti.

May Britt Lunde er bekymret for den negative spiralen landsdelen er kommet inn som følge av sykehusstriden og den følelsesledede debatten om ett fylke. Hun hevder at når helhetstenkning ikke verdsettes, drives landsdelen på defensiven i store saker. Og til syvende og sist kan innbyggerne bli de skadelidende gjennom et dårligere helse— og velferdstilbud.

Konflikt og uenighet er politikkens vesen. Likevel er det ikke vanskelig å ha forståelse for Lundes anliggende. Sørlandet som landsdel har sjelden evnet å opptre med én stemme – og er dermed ikke blitt hørt i storting og styringsverk. Krefter og ressurser er sløst bort på intern strid og snevre særinteresser.

Gang på gang har vi sett at landsdelen har tapt for bedre organiserte distrikter og regioner. Politikerne på Agder kan ikke lenger ta sjansen på at vår landsdel blir hengende etter. Perspektivet videre må være en samlet sørlandsregion med vilje og evne til å ta ansvar for egen utvikling.

Vårt demokratiske system forutsetter at noen påtar seg ansvar. Vi ønsker oss visjonære folkevalgte som kan vise vei mot fremtidsrettede løsninger. Spørsmålet er hva slags mennesker det er som i fremtiden vil være politiker når de på forhånd vet at viktige perspektiver lett kan bli borte i kampens hete og at risikoen for å bli presset ut er overhengende. May Britt Lundes avgjørelse om å trekke seg fra politikken med den begrunnelsen hun har, kan gjøre den brede rekrutteringen til politisk arbeid i Aust-Agder til en langt mer krevende øvelse fremover.