I nesten 40 av de 50 kommunene i undersøkelsen er det funnet eksempler på — eller mistanke om - omstridte rolleblandinger. Det synes å være kort vei mellom folkevalgte, kommuneansatte og virksomheter i små kommuner. Et samrøre av naboer, venner og slektninger er ofte med på å fatte viktige avgjørelser.

Samrøre og rolleblanding kan godt være kritikkverdig selv om det ikke handler om korrupsjon. Men det kan fort føre til ulovligheter. Et problem i små kommuner er at det er få som vil ta belastningen med å kritisere det som åpenbart er en ukultur. Derfor får dette fortsette å utvikle seg.

Ingen kjenner omfanget på landsbasis, og selvsagt er ikke problemet like stort over alt. Men det er stort nok til at det må tas på alvor. En KS-undersøkelse viser at seks prosent av kommunene har opplevd korrupsjon og kameraderi. Det er uakseptabelt høyt tall.

I små kommuner finnes ikke overflod av mennesker som kan påta seg oppgaver. Og det kunne ha blitt smått med kompetanse og kvalitet om næringsdrivende eller offentlig ansatte for eksempel ikke kunne være folkevalgte representanter. Men de aktive og ressurssterke risikerer å havne på flere sider av bordet i ulike sammenhenger.

Små forhold er likevel ingen unnskyldning for ikke å gripe fatt i problemene. Kampen for integritet, og mot rolleblanding og korrupsjon, må utkjempes i den enkelte kommune. Tydelig grenseoppgang mellom oppgaver og roller er ikke avhengig av kommunens størrelse. Dette handler mest om åpenhet og vilje til å rydde opp.

Et register over folkevalgtes og kommuneansattes økonomiske interesser og verv, slik Kommunenes Sentralforbund går inn for, kan være forebyggende. Kommunalminister Åslaug Haga har også grepet fatt i saken, og vil at et etikkutvalg skal se på samrøret.

Den beste medisinen for at ukulturen ikke skal fortsette å bre om seg, er likevel at det i kommunene skapes trygghet for at det er tillatt å si fra hvis noen trår over grenser. Det er et alvorlig tankekors hvis det er slik at folk holder kjeft om uakseptable forhold fordi de frykter straffereaksjoner fra maktpersonene i små samfunn.