Formålet med kompetansefondet er å bidra til kompetanseheving, «herunder bidra til utvikling av Universitetet på Sørlandet», og de institusjonene som mottar støtte må utvikle kunnskap på høyskole/universitetsnivå, heter det i fondets statutter.

Vi tviler ikke på at mange av kompetansefondets bevilgninger siden 2001 har bidratt til å realisere fondets formål. Høyskolen i Agder har mottatt 50 millioner kroner i denne perioden og det får vi anta er vel anvendte midler sett opp mot målsettingen om å skaffe landsdelen et universitet.

Det man kunne etterspørre er en evaluering av hvordan disse millionene er anvendt og effekten av det.

Men det som ellers slår oss ved oversikten over årets bevilgninger fra kompetansefondet er et sammensurium av formål og prosjekter hvis relevans i forhold til fondets statutter synes for manges vedkommende å være marginal — for å si det mildt.

Sørlandets Kompetansefond fremstår som en slags økonomisk krambu hvor den som har behov for økonomisk støtte til en mer eller mindre god idé, eller som mangler reisepenger til en studieturer eller to, får tildelt midler.

Det er for eksempel vanskelig å forstå at et pengesterkt konsern som Agder Energi er berettiget til en halv million kroner i støtte til sitt traineeprogram. Eller at store, internasjonale industrikonserner med egne FoU-avdelinger blir tilstått midler til egen kompetanseutvikling. Eller at en kommune får tildelt midler til et prosjekt om «leselyst». Eller at Indre Vest-Agder regionråd får 600 000 kroner med «sykepleierutdanning» til formål. Et formål som burde være vel ivaretatt med to sykepleieutdanninger i regionen.

For å nevne enkelte eksempler på hva utenforstående kan stille seg spørrende til.

Kompetansefondets styre og ledelse har sikkert gode svar på dette. Men offentligheten, som de forvalter pengene på vegne av, bør utfordre dem på slike spørsmål. For det vil være uheldig om Sørlandets Kompetansefond degenererer til en pengebinge med «litt-til-alle» som fordelingsfilosofi.

Da har vi større tro på at midlene er bedre anvendt om man velger å gå inn med tyngde i et mindre antall prosjekter man har tro på, og som kan gi landsdelen et virkelig kompetanseløft.

Sørlandets Kompetansefond bør i så måte være åpen for å diskutere hvordan de forvalter stiftelsens statutter og formål. Og vi gir dem herved en invitt.