At det kan ende med valgnederlag i september synes i hvert fall ikke partisekretær Martin Kolberg å ofre en tanke. I sin tale til landsmøtet lørdag innrømmet han riktignok at det er et ambisiøst prosjekt Ap har stilt seg i spissen for, men han uttrykte uten forbehold at Vi skal vinne dette valget. Kolberg begrunnet sin optimisme med at partiorganisasjonen bobler over av entusiasme, og la til at valgresultatet vil gjøre Ap enda sterkere.

Arbeiderpartiet har tradisjon for å styre alene. Nå er alenegangen forlatt. Etter valget har partiet ambisjoner om regjeringsmakt sammen med SV og Senterpartiet. For første gang i historien søker Ap samarbeid med andre for å komme inn i regjeringskontorene.

Selv om partisekretæren tegnet et bilde av et samstemt og sterkt Ap, vet han at virkeligheten er noe mer nyansert. Det finnes mange skeptikere i partiet til det rødgrønne regjeringsprosjektet. Og nok av saker hvor Ap står langt fra sine potensielle partnere. Det blir en utfordring å fremforhandle en felles politisk plattform hvis valgresultatet blir som optimistene i Ap tror.

Landsmøtet brukte ikke tid på å diskutere problemer i forbindelse med det rødgrønne regjeringsprosjektet. Målet med helgens mønstring var å mane til samhold og rette fokus mot den forestående valgkampen. Aktuelle stridsspørsmål som kunne ha splittet forsamlingen, ble holdt på trygg avstand. Hva den enkelte delegat kunne ta opp i plenum fra talerstolen, virket velregissert og strippet for alt som kunne yppe til konfrontasjon.

Arbeiderpartiet har gjort unna et landsmøte hvor partiet har bestemt seg for å gå til valg med sikte på å danne regjering med SV og Sp. Landsmøtet etterlot et inntrykk av at alt er idyll i rekkene. Men det er et risikabelt prosjekt partileder Jens Stoltenberg har gitt seg i kast med, og han har skaffet seg en enorm fallhøyde. Begynner det å butte imot, og valget ikke blir som de største optimistene tror, kan den uenigheten som ble feid under teppet på landsmøtet komme til overflaten igjen. Og selv et rødgrønt flertall kan bli tøft nok å takle. Både forhandlinger om politikk og regjeringskabalen blir krevende øvelser.