Agders to fylkeskommuner og 30 kommuner har valgt nytt styre og stell. De mange lokale folkevalgte på Agder kan spille en større rolle i å løse klimautfordringene enn hva Tine Sundtoft kan i Paris denne høsten under klimaforhandlingene. Det er gjennom å bygge klimaløsningene nedenfra vi gjennomfører det grønne skiftet, — og våre nye folkevalgte spiller en avgjørende rolle.

Kommunevalgperioden fra 2015-2019 er helt avgjørende om Norge skal nå sine klimamål og få gjennomført viktige klimatiltak. Lokalpolitikerne som velges i høst må sikre grønne arbeidsplasser, bygge infrastruktur for et grønt skifte og kutte egne kommuners utslipp hvis vi skal klare å nå nullutslippssamfunnet. I Norge kan godt over 20 prosent av våre totale klimautslipp reduseres ved hjelp av kommunale og fylkeskommunale virkemidler. Våre, nye lokale folkevalgte har en stor verktøykasse.

Trenger spydspisser

For å løse klimakrisen er det behov for aktører som går foran. Stater, regioner og kommuner, så vel som næringsliv og organisasjoner. Vi trenger spydspisser, og har allerede sett hva det kan bety. Til eksempel har en viktig drivkraft for Statens Pensjonsfond skal ut av kullinvesteringer, vært et sterkt engasjement fra ordføreren på Eid, Alfred Bjørlo (V), da han tok initiativ til å trekke KLP ut av kull. Det er imponerende å se at en kommune på under 6000 innbyggere kan skape rystelser og bidra til store globale endringer. På samme måte har Norges satsing på elbil vært en viktig internasjonal driver for endring.

Kan Agder nå bruke mulighetene til å bli en klimaspydspiss?

I Norge går nå verdens første elektriske ferje, og nye er på vei. Den kom som et resultat av at politikere og Statens Vegvesen brukte mulighetene til å stille krav i et offentlig anbud. I Vestfold skal bussene over på biogass. Fylkesrådmannen trodde det kom til å koste 40 millioner kroner mer når bussene skulle ha krav om 70 prosent biogass, men det viste seg å bli 15 millioner billigere i anbudstilbudet til Unibuss. I Stavanger og Oslo tester man ut nye teknologier og har vist at det ligger mye muligheter i offentlige anskaffelser. På Agder har vi også vist at det er mulig å få til mye ved og samarbeide om innkjøp. Den gang ga det oss mobil- og bredbåndsdekning. Kan Agder nå bruke mulighetene til å bli en klimaspydspiss?

Stor trussel

Det er lett å lene seg tilbake i klimakampen, tenke at dette løser de inne på Stortinget eller aller helst i et annet land. En passiv holdning og mangel på handlekraft er en stor trussel. Kan Agder bli en ledende region i klimakampen? En klimaspydspiss som har evne og vilje til å gå foran, ta i bruk nye løsninger og våge å være med på å løse utfordringene? I ZEROstår vi klar for å hjelpe nyvalgte politikere med kunnskap og verktøyene som er nødvendige, - og vi starter opplæringen på Zerokonferansen i oktober. Her gleder jeg meg til å se mange sørfra!