Verdens helseorganisasjon anslår at 60.000 kan bli smittet. Men diktatoren Robert Mugabe, som har ansvaret for at folket påføres stadig flere lidelser, klamrer seg til makten.

Mange steder i Zimbabwe har ikke rent drikkevann. Infrastrukturen for øvrig har også kollapset etter tiår med vanstyre. Det gjelder også helsevesenet. Landet er fullstendig avhengig av hjelp utenfra for å få bukt med sykdomsutbruddet.

Mugabe gjør ikke noe for å hjelpe sitt folk. Til å begynne med benektet han til overmål at det var en koleraepidemi i landet. Senere har han gitt vestlige land skylden for biologisk krigføring mot Zimbabwe i den hensikt å tvinge ham og hans regime til å gå av. Mugabe spiller bevisst på sårene fra kolonitiden i et forsøk på å fjerne fokus fra elendigheten han selv har skapt for innbyggerne.

STADIG FLERE TAR TIL orde for at Mugabe må fjernes fra makten. Blant dem er Javier Solana, EUS utenrikssjef, den britiske statsministeren Gordon Brown, den franske presidenten Nicolas Sarkozy og den tidligere fredsprisvinneren Desmond Tutu. Også USA, som har jobbet for en maktfordeling mellom Mugabe og opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, mener nå Mugabe må trekke seg.

Mange viktige land er imidlertid forsiktige med kritikk. Blant dem er Sør-Afrika, som har et spesielt ansvar for å løse konflikten i nabolandet. Også flere andre afrikanske land ser ut til å holde en beskyttende hånd over Mugabe. Det gjør også Russland og Kina. Konsekvensen er at verdenssamfunnet ikke klarer å opptre samlet og utøve det presset som er nødvendig for å fjerne Mugabe.

MUGABE ER INNE I SIN sjette presidentperiode. Han overtok for snart 30 år siden et land som fra naturens side har store ressurser. Nå ligger Zimbabwe i ruiner. Ved hjelp av sine medsammensvorne har Mugabe ført landet til kanten av stupet. Det er forstemmende at verdenssamfunnet ikke evner å samle seg om å presse Mugabe ut, og slik gi håp om en bedre hverdag for Zimbabwes hardt prøvede befolkning.