Venstre, Høyre, FrP og KrF vil ifølge flere oppslag i media åpne for en storstilt sammenslåing av kommuner rundt om i landet. Noen hevder vi trenger bare rundt 100 kommuner, mens vi i dag har 430. Senterpartiet mener vi skal akseptere å ha både store og små kommuner. Vi mener en sammenslåing eller oppdeling av kommuner bare skal skje dersom et flertall av befolkningen i hver av de aktuelle kommunene ønsker det, gjerne gjennom en folkeavstemning.

Siden 1838 har kommunestrukturen i Norge endret seg, først med en kraftig økning, deretter med en reduksjon, og vært relativt stabil de siste årene. I 2008 er det 430 kommuner i Norge. De siste årene har det vært gjennomført 5 kommunesammenslåinger (ikke gjennom tvang, slik noen av de borgerlige partiene tar til orde for). I år ble Kristiansund og Frei kommuner i Møre og Romsdal sluttet sammen til nye Kristiansund kommune, i 2006 ble Ølen og Vindafjord kommuner i Rogaland sluttet sammen til nye Vindafjord kommune, i 2006 ble også Aure og Tustna kommuner i Møre og Romsdal sluttet sammen til nye Aure kommune, i 2005 ble Bodø og Skjerstad kommuner i Nordland sluttet sammen til nye Bodø kommune og i 2002 ble Ramnes og Våle kommuner i Vestfold sluttet sammen til Re kommune.

Staten brukte etter initiativ fra Bondevik II med Erna Solberg i spissen godt over 100 millioner kroner ekstra på de fire førstnevnte kommunesammenslåingene til blant annet infrastrukturtiltak og engangskostnader (som nye administrasjonsbygg/rådhus). Dersom det er over hundre sammenslåinger som skal skje, kan man se for seg forholdsvis store kostnader for staten, og ikke minst for kommunene selv. Dette er penger som heller kunne blitt brukt til gode velferdstjenester for innbyggerne i kommunen.

Et av Senterpartiets grunnprinsipp er å bygge samfunnet nedenfra. Hvis enkeltmennesket skal ha mulighet til å vokse, utnytte sine muligheter og følge sine drømmer trengs et lokalmiljø som skaper trygghet, identitet og kulturelt fotfeste. Kommunene gir i dag innbyggerne grunnleggende velferdsgoder innenfor et bredt spekter av tjenesteområder fra pleie og omsorg til kultur og tekniske tjenester.

Utfordringen for kommunene er å oppfylle nye krav til kvalitet og omfang på tjenestene fra innbyggerne og statlige myndigheter. Kommunene er på mange områder leverandører av statlig politikk som tar utgangspunkt i nasjonale standarder, som ikke nødvendigvis blir riktige brutt ned på den enkelte kommune. Senterpartiet har gjennom sin regjeringsdeltakelse sørget for en betydelig styrking av kommuneøkonomien over de siste årene. Det gjør at situasjonen er blitt atskillig bedre for kommunene. Det betyr imidlertid ikke at Kommune-Norge som sådan kan friskmeldes som helhet.

Mange kommuner har utfordringer, både fraflyttings— og tilflyttingskommuner. Blant annet ser vi i dag utfordringer rundt å skaffe seg folk med riktig kompetanse til ulike jobber i kommunen. Videre har mange kommuner en enormt etterslep på vedlikehold. Dette etterslepet betyr at mange barn, unge og voksne ikke har gode nok arbeidsforhold. Det betyr også at driften for mange kommuner ikke blir optimal. Det kan for eksempel innebære høyere energikostnader på grunn av energikostbare bygg som en ikke har økonomi til renovere. En endring av kommunegrensene vil verken endre på dette etterslepet eller skaffe økt kompetansearbeidskraft til kommunen.

Senterpartiet mener vårt demokrati skal være kjennetegnet av åpenhet og innsyn, slik at alle skal ha mulighet til å delta i samfunnsdebatten og kontrollere beslutningene. Det er viktig med nærhet mellom innbyggere og de som styrer. Alle skal ha mulighet til å komme i kontakt med ansvarlige folkevalgte, og politikken bør utformes i skjæringspunktet mellom innbyggerne og de folkevalgte. Senterpartiets politikk bygger på desentralisering av ansvar og myndighet. Nærhet og oversikt gir bedre forutsetninger for et aktivt folkestyre og bedre og mer effektiv bruk av tilgjengelige ressurser. Vedtak bør fattes på lavest mulig nivå, og nærmest mulig dem vedtaket angår.

I et land med store variasjoner både geografisk og befolkningsmessig, vil vi heller legge til rette for lokal handlefrihet og oppfinnsomhet enn å styre alt gjennom rigide lover, forskrifter og støtteordninger. Gjennom den storstilte tvangssammenslåingen flere tar til orde for vil over halvparten av Norges folkevalgte falle ut, noe som betyr at mer makt samles på færre hender.

Senterpartiet vil styrke kommunens rolle i samfunnsutviklingen, og mener at en finmasket kommunestruktur er en grunnleggende forutsetning for å ivareta et variert bosettingsmønster og spredning av makt og innflytelse i samfunnet. Sammenslåing eller oppdeling av kommuner skal bare skje dersom et flertall av befolkningen i hver av de aktuelle kommunene ønsker det.

Senterpartiet går derfor imot tvangssammenslåing av kommuner, slik andre partier tar til orde for. Vårt svar er heller å styrke kommuneøkonomien for å ha balanse mellom oppgaver og ressurser, slik at innbyggerne får gode velferdstjenester og gode boforhold i sin kommune. Senterpartiet har som mål å skape attraktive og trygge lokalsamfunn i by og bygd som gir trivsel og vekst. Vi skal ivareta mange forskjellige lokalsamfunn fra bydeler i storbyene til de minste bygder. Et variert bosettingsmønster med mange små og store lokalsamfunn er en av Norges beste kvaliteter.

Gode lokalsamfunn i hele landet oppnår vi gjennom en offensiv distrikts- og regionalpolitikk der samspillet mellom by og land styrkes, og der en målrettet næringspolitikk legger til rette for aktivitet og arbeidsplasser både i byene, på kysten og i bygdene. Vi er skeptiske til å slå sammen hundrevis av kommuner og å bruke store ressurser på gjennom tvang eller gjennom forgylte gulrøtter å få dette til. Det å sentralisere både den politiske og administrative ledelsen av kommunene mener vi er feil vei å gå for å gi innbyggerne gode livskraftige lokalsamfunn å bo i. Utfordringene vi har i kommuner rundt om i landet er i stor grad like, uavhengige av størrelse, noe som bekrefter at tvangssammenslåing av kommuner ikke er et grep for å styrke folks velferd. Hva er da målet med tvangssammenslåing av kommuner?