Stortingspolitikerne fikk i går høre om situasjonen i Aust. Tallene og utdragene var blant annet fra rapporten «God helse og livskvalitet for alle på Agder», som i disse dager behandles i begge fylkesting. Djupedals fremstilling er med andre ord en fremstilling om situasjonen for hele Agder.

Det er dramatiske tall som kommer fram, og det er noe skremmende at landsdelen sliter i forhold til andel uføretrygdede, høyt alkoholforbruk, fattige barn og høy andel unge som røyker, for å nevne noe. Her er det nok å ta tak i. Derfor er det gledelig at fylkesmannsembetet i Aust virkelig tar grep.

Djupedal har tidligere fortalt at den dårlige plasseringen på levekårsindeksene for Agder overrasket ham. Fra selv en sentral plass i regjeringen kjente ikke Djupedal til disse problemene. Nå skal han ha skryt for å ta dem på alvor og bruke sin innflytelse til å sette levekår på dagsorden.

Nå ønsker man penger, og fra nabofylket søkes det om 24 millioner kroner. Det vil være vel anvendte midler forutsatt at de brukes til forebyggende arbeid og ikke reparasjon. Rapporten om helse og livskvalitet på Agder gir et godt bilde av situasjonen per i dag og inneholder også en god liste med forslag og tiltak til forbedringer. Vi i media har så langt brukt mest spalteplass på spørsmålet om røyking ved videregående skoler.

Men vel så viktig som penger fra staten og bevisstgjøring av sentrale myndigheter er tiltakene og gjennomføringen lokalt. Rapporten peker på at det er en jobb å gjøre både for kommuner, fylket og fylkesmannsembetet, og at man sammen kan gjøre en endring. Men man må ikke glemme at på tross av negative utslag på levekårsindekser så skårer fylkene også høyt på undersøkelser om lykkenivå. Det er positive signaler å spinne videre på.