I et intervju i Fædrelandsvennen 12. januar om mangfoldet av ølmerker i butikkhyllene, kom butikksjefen på Meny Vågsbygd ufrivillig med en grei avklaring på hvorfor alkoholbruken har blitt doblet siden 1990:

«Folk er interessert i nye smaker, og har lyst på ei ekstra flaske i tillegg til vanlig pils».

Det er nettopp dette som skjer. I mange år har vin-nyterne argumentert med at biblioteker, frisørsalonger, kafeer på kjøpesentra, kinoer osv. må få skjenkeløyve for vin. Vi må da ha rett til å ta oss et glass av den lovlige varen.

Det er aldri snakk om et glass, men ett glass til og dessverre enda et og enda et.

Butikksjefen kom med sine tanker for å få frem at folk har erstattet vin til maten med øl, mener jeg å kunne tolke ut fra intervjuet. I og med at det ikke finnes antydning til nedgang i vinsalget, er dette lite trolig. Dessverre er det som butikksjefen på Meny sier: ei ekstra flaske øl i tillegg til noen ekstra glass vin og i helgene; noen ekstra drinker.

Summen av dette blir veldig mye ekstra misbruk, ekstra lidelse til barn og andre pårørende. Mer korttidssykefravær og større helsekøer.

Alkohol har aldri vært, og skal aldri bli en ordinær dagligvare, som skal få store hyllemetere i butikkene. Alkohol er et rusmiddel, eller som noen har beskrevet: Et løsningsmiddel som løser opp familier og ekteskap, som tar bort trygghet og lykke. Tar bort visjoner — drømmer og økonomiske muligheter. Og til slutt tar den helsa. Alkohol løser opp det meste, unntatt dine problemer. De mangfoldiggjøres.