Vi organiserer arbeidslivet med dager, datoer, sekunder, minutter, timer og tidsperioder. Vi gjør enten avtaler, møter eller ulike ærender. Slik er det for oss alle. Vi lurer alle på hvor virkeligheten kommer fra, og på hvorfor vi mener det vi mener. Det gjelder å lage meninger og oppfatninger som er gjengse, gode og som er utviklende. Vi må alltid huske at vi mennesker er til for hverandre.

Definisjoner

Alle dagene har sitt navn på grunn av tidligere tiders definisjoner i norrøne, latinske og/eller greske vendinger. Arbeidsuken starter med mandag. Ordet mandag kommer fra det norrøne mánadagr , og det latinske dies lunae, « månens dag», og betyr første dag i uka. Språket utvikler seg stadig med de tillegg og avkortinger som vi noensinne har hatt i ord. Den neste dagen er tirsdag. Ordet tirsdag kommer fra det norrøne ( r ) sdagr , av navnet på den norrøne krigsguden Ty , etter latinsk og gresk, og er den andre dagen i uka. Så kommer vi til onsdag. Dette ordet kommer fra det norrøne

I dette vinduet skal du finne tabell m1 for oppslagsordet onsdag óðinsdagr 'Odins dag', etter det latinske dies Mercurii 'Merkurs dag', og er den tredje dagen i uka. Den fjerde dagen i uka er torsdag.

Gude Tors dag

Dette ordet kommer fra det norrøne þórsdagr , egentlig «guden Tors dag» etter latin dies Jovis 'Jupiters dag'.

Så kommer vi til fredagen når det snart er helg, og vi er ved den femte dagen i uka. Ordet fredag kommer fra det norrøne frjádagr , der fre- gjengir navn på gudinnene Frigg eller Frøya, etter det latinske dies Veneris 'Venus' dag'.

Lørdag og søndag er helligdager for flere, og markerer selve helgen. Ordet lørdag kommer fra det norrøne augardagr , og betyr egentlig «vaskedag». Det er den sjette dagen i uka. Så avsluttes uka alltid med søndag. Ordet søndag kommer fra det norrøne sunnudagr og betyr egentlig «soldag». Det er navnet på den sjuende dagen i uka.

Hver dag har nok med sine plager og sine gleder!