Verken jeg eller regjeringen har til hensikt å tvinge helsearbeidere eller andre til å endre turnuser. I dag har sentrale fagforeninger (Fagforbundet er ett av dem) vetorett når det gjelder bruk av turnusordninger. Vi foreslår å fjerne den vetoretten. Det vi i stedet gjør er å overføre mer makt fra de sentrale fagforeningene til de lokalt tillitsvalgte og de ansatte, slik at de selv kan være med på å lage sin egen turnus. Arbeidstilsynet — som uavhengig tredjepart - skal godkjenne de samme turnusordningene som fagforeningene sentralt til nå egenhendig har kunnet stoppe.

Turnuser som passer

1 tilsvar fax.JPG

Våre forslag innebærer økt innflytelse for de tillitsvalgte og de ansatte — ikke mindre. Har ikke Benestad og Engmark tillit til at de lokale tillitsvalgte og de ansatte selv vet best hvilke turnuser som passer dem? Her er det ingen som skal tvinges til noe som helst.Jeg har besøkt mange virksomheter og ansatte som har prøvd ulike turnusordninger. Det som går igjen fra de ansatte er at de med nye ordninger jobber færre helger, får mer fritid, bedre styring over arbeidshverdagen, og de får planlagt arbeidsdagen og fritiden på en bedre måte.

Utnytte arbeidskraft

Norge står overfor store utfordringer i fremtiden. I 2035 vil vi mangle 57.000 helsefagarbeidere. Samtidig sier KS at 70 prosent av de som jobber i helse— og omsorgssektoren i kommunene går i deltidsstillinger. Dette betyr at vi må bli flinkere til å utnytte arbeidskraften vår. Skal vi makte å gi en varm og verdig omsorg for de pleietrengende der folk bor, er vi avhengig av å legge til rette for at arbeidsliv og hverdagsliv kan gå bedre i hop for vanlige arbeidsfolk.Flere undersøkelser viser at alternative turnuser kan bidra til å redusere omfanget av ufrivillig deltid. Jeg mener derfor det er viktig at vi åpner for alternative turnuser, slik at flere som ønsker det kan få jobbe i større stillinger.

De foreslåtte endringene i arbeidstidsreglene gjør det mulig å arbeide mer i enkelte perioder, mot tilsvarende mindre i andre perioder. Hensynet til HMS ivaretas ved at dagens rammer for samlet arbeidstid ligger fast. Forslagene innebærer med andre ord ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid, men regjeringen vil gi større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den enkelte arbeidsplass.