Fortsatt gjenstår grunnleggende utfordringer, og fordelingen av regningen etter mange års lånefinansiert overforbruk er ikke klar. Men under ledelse av Angela Merkel og Nicolas Sarkozy kom eurofamilien omsider fram til mer konkrete og fremtidsrettede tiltak enn pessimistene hadde sett for seg.

De tre hovedelementene i planen dreier seg om gresk statsgjeld, oppskalering av krisefondet og oppkapitalisering av de 70 største, europeiske bankene.

Den greske staten skal slippe med å betale tilbake halvparten av det den skylder private investorer, i hovedsak banker og forsikringsselskaper. Totalt ettergis 100 milliarder euro. Långiverne har nok opplevd at de ikke har hatt noe valg, og greske statsobligasjoner har lenge vært omsatt til langt under pålydende kurs investorer imellom. Følgelig blir gjeldsettergivelsen bare en konstatering av tingenes virkelige tilstand; det er lenge siden noen har trodd at Hellas vil kunne gjøre opp for seg.

Krisefondet, EFSF, gjøres fire-fem ganger større og skal fungere som et slags flomdike i forhold til særlig italiensk statsgjeld. Men selv om finansmarkedene altså oppfattet gårsdagens nyheter som positive, er det her uklarhetene synes å være størst. Hvor stort blir egentlig fondet, skal det bestå av penger eller «bare» garantier, og hvem bidrar med hvor mye?

De største bankene programmeres som nevnt til å ta store tap på gresk statsgjeld. De skal imidlertid fylles opp med 106 milliarder euro i ny egenkapital innen sommeren 2012. Også her virker det imidlertid noe tåkete hvor alle pengene skal komme fra.

En finansanalytiker vi så sitert på E24.no i går, karakteriserte avtalepakken som «noen skritt tilbake fra stupet» – en god beskrivelse. Er det noe det internasjonale finanssystemet har tørstet etter de siste månedene, så er det nyheter som kan dempe usikkerheten som var i ferd med å lamme hele bankvesenet. Forhåpentligvis unngår vi nå en ny situasjon à la høsten 2008, slik at både finansministre og næringsliv kan jobbe konstruktivt for å styrke bærekraften i en rekke lands samfunnsøkonomier.