Alt nå ser vi konturene av en kamp om partiets profil. Skal Høyre være lyseblått og søke samarbeid mot sentrum, eller skal det legge seg mer mot Frp?

Komiteens leder, rogalendingen Bent Høie, beskriver seg selv som lyseblå, men vil likevel lage et program som over tid kan snu opp ned på AP-staten. Han tar selvkritikk på at Høyre ble redusert til en administrator av det bestående systemet da partiet sist var i regjering.

Høie mener partiet ikke skal tenke taktisk i forhold til eventuelle samarbeidspartier. Blant de tre hovedutfordringene han ser for seg er behovet for omorganisering av velferdsstaten i møte med fremtidens utfordringer.

I gårsdagens Klassekampen skjerpes frontene. Ung Høyres leder og komitémedlem Henrik Asheim ønsker at kursen skal legges mer mot Høyre. Han advarer mot at partiet skal skygge unna ubehagelige spørsmål, som kutt i sykelønnsordningen.

Men Høyes «grand old man», Per-Kristian Foss, maner til forsiktighet og advarer mot å gå for raskt fram og ikke ta for hardt i med det nye programmet.

Blant programkomiteens 12 medlemmer er Lillesands svært lyse-blå ordfører Arne Thomassen.

I vår har vi sett takter til ideologisk uenighet i Høyre også i Kristiansand i saken om innføring av karakterer i barneskolen. Avtroppende ordfører Per Sigurd Sørensen tilhører den lyseblå fløyen, og har samarbeidet godt med Ap. Høyres ordførerkandidat til høstens valg, Arvid Grundekjøn, er betydelig blåere, og har tatt til orde for samarbeid mellom alle borgerlige partier, inkludert Frp.

Det ville vært rart om den massive høyrevinden som for tiden blåser ikke fører til en styrking av høyrefløyen i de borgerlige partiene. Om høyreargumenter skulle ha legitimitet i Norge, må det være sommeren 2011. Men Høyres nye program skal være bærekraftig også om vinden snur, slik den har en tendens til. Derfor er Høyres utfordring å meisle ut et program som ikke er så outrert at det blokkerer for samarbeid til flere kanter, slik partileder Erna Solbergs mantra har vært de siste årene.