Egenandelsgrensen er tema etter at Bent Høie (H), som er medlem av helse— og omsorgskomiteen på Stortinget, har foreslått å foreta en full gjennomgang av dagens system for egenandeler. Forslaget har fått umiddelbar og tverrpolitisk støtte.

I fjor var det 860.000 personer som oversteg det tak som da var fastsatt for egenandeler til legehjelp og godkjente medisiner. Det har også vært en sterk vekst i statens kostnader.

Det hefter mange svakheter med dagens egenandelssystem fordi de svake gruppene ikke skjermes i tilstrekkelig grad. Dette fikk vi senest bekreftet gjennom innstillingen fra rusutvalget nylig avga sin innstilling. De tunge rusmisbrukerne, med sterkt behandlingsbehov, rammes for eksempel sterkt av selve egenandelsordningen.

Egenandelssystemet, slik det fungerer i dag, betyr at fattig og rik, stiller på lik linje. Det er i seg selv urettferdig. Men på den andre side har vårt samfunn basert seg på at skattepolitikken skal avspeile hva den enkelte skal betale inn til fellesskapet for de tjenester vi skal tilbys fra det offentlige. På denne måten fanges skjevhetene delvis opp.

Isolert sett er ikke 1840 kroner et spesielt høyt beløp, men det kan være høyt nok for de som har en begrenset inntekt. Derfor er det viktig å foreta en grundig utredning av hele egenandelssystemet, slik at det kan tilpasses de ulike behov og den mulighet folk har til å betale. I mellomtiden er en økning av egenandelen fullt ut akseptabel, tilbudet tatt i betraktning.

Den brede politiske enighet om å øke egenandelen er som musikk i ørene på den rødgrønne regjeringen. Derfor er det helt sikkert duket for at statsbudsjettet kommer til å inneholde forslag om en økning av beløpsgrensen. Men det må ved en økning tas med i vurderingen at de som sliter økonomisk ikke blir for hardt rammet.

Egenandelsordningen avspeiler sjablongsystemet med alle de svakheter det har. Millionærene kan få barnetrygd, men trenger ikke pengene. Den samme gruppen kan få kontantstøtte, men har ikke behov.

En utredning om egenandelsordningen bør også inkludere den utvikling vi har sett ved at de ressurssterke kjøper seg ut av helsekøer og manøvrerer seg i posisjon til en raskere behandling. Den utviklingen kan rokke ved hele vårt helsesystem.