Fylkeskommunale spørsmål er ikke det som vanligvis vekker størst engasjement. Men om ikke samtlige innbyggere i grensekommunene og resten av Agder sitter klistret til nettet i dag, er det like fullt en svært viktig avgjørelse som tas i Oslo. Hvis Lillesand, Iveland, Birkenes samt Evje og Hornnes får lov til å bytte fylke, vil det vekke interesse langt ut over vår egen landsdel.

vidar udjus2-konturskjært.jpg

Når stortingsgruppene til Ap, Sp og SV samles i ettermiddag, er det et viktig prinsipp de skal ta stilling til: Bør innbyggerne i en kommune bør få velge hvilket fylke kommunen skal tilhøre?

Spørsmålet er vanskelig for alle de tre partiene, men mest av alt for Sp. Partiet har i alle år snakket høyt og varmt om lokaldemokratiet, om at folk i den enkelte kommune vet best og skal bestemme mest mulig selv.

Men til tross for — eller kanskje nettopp på grunn av - dette, strides det voldsomt internt i partiet i denne saken. Ordførere i østre deler av Aust-Agder truer med å boikotte valgkampen neste år hvis de fire kommunene i vest får lov til å gå ut.

Også i de fleste andre fylkespartiene har saken skapt problemer. Under høstens nominasjonsprosess til neste års stortingsvalg prøvde flere kommunepartier i vestre del av Aust-Agder å bytte ut Freddy de Ruiter fra Arendal. Han har satt seg sterkt imot et fylkesbytte. Det samme har Ingebjørg Godskesen i Frp, som nå utfordres av de vestlige kommunene. Og i Høyre ble Arne Thomassen ble lenge mistrodd i av krefter i Arendal, før han fikk andreplassen på stortingslisten. Den betente striden lokalt er i seg selv et argument for rikspolitikerne til å si nei. For dem vil det være den minst kompliserte veien ut av uføret. Og mange stortingsrepresentanter i andre deler av landet vil mer enn gjerne forhindre at liknende saker dukker opp i utkanten av deres egne valgkretser. Narviks ønske om å bytte fra Nordland til Troms er bare ett av flere tilfeller som kan bli svært aktuelle i kjølvannet av en eventuell grensejustering i sør.

Det vil igjen reise spørsmålet som kan brukes i mange av sakene: Hva blir igjen av fylket som kommunene vil forlate? I følge en rapport som er utarbeidet av Nivi analyse, vil resten av Aust-Agder kunne fungere som eget fylke. Men skeptikerne vil argumentere for at et fylke med rundt 90.000 innbyggere blir for lite. Selv om det bor færre i Finmark. Og selv om Vestfolds areal fortsatt vil være mindre.

For politikere i Oslo som i utgangspunktet er negative, vil også en kikk på kartet kunne styrke skepsisen. Skal man kjøre fra Arendal til Hovden, vil et fylkesbytte for Evje og Hornnes dele veien i tre deler fylkesmessig. Og Setesdal videregående skole, som i dag har hovedsete på Hornnes og filialer i Valle og på Hovden, vil bli splittet. Men til tross for alt dette. Som ikke minst de folkevalgte fra partiene på venstresiden alltid sier i andre saker: Politikk handler om å ville. Og vil man, så løser man de praktiske problemene et fylkesbytte vil medføre.

Dessuten handler denne saken mest av alt om demokrati. Om at innbyggerne i de berørte kommunene skal få det slik de ønsker. Alle andre utfall enn det, vil være å omgå det lokale folkestyret.

Så selv om det enkleste for politikerne i Oslo vil være å si nei; i denne saken er ikke det enkleste det beste.