Hamas har stått bak de fleste selvmordsaksjonene i Israel de siste årene, og har fortsatt som mål å slette Israel fra kartet. Det er mildest talt et dårlig fundament for en konstruktiv dialog. USA og Israel mener da også at Hamas er en terroristorganisasjon, og vil ikke ha noe med den å gjøre. Hamas er dessuten på EUs liste over terrororganisasjoner.

Lokalvalgene i fjor høst viste et stort oppsving for Hamas, som sikret seg flertall i en rekke byer og landsbyer. Den store oppslutningen henger sammen med misnøyen det har vært med de palestinske selvstyremyndighetene. Fatah, Arafats gamle parti, har dominert politikken, men vanstyre og korrupsjon har ødelagt utsiktene til en mer menneskeverdig tilværelse for det palestinske folk.

Spenningen består nå i om Hamas klarer overgangen til å bli et ansvarlig, politisk parti. Og om det er mulig å kontrollere de forskjellige grupperingene som finnes innen bevegelsen. Særlig gjelder dette de mest ytterliggående væpnede gruppene. For Hamas kan ikke på den ene siden sitte i regjering, og på den andre ha bevæpnede grupperinger som parallelt bedriver voldelige aksjoner.

Hamas-lederen Ismail Haniya har signalisert en mer moderat linje fremover — og også samarbeid med andre partier. Det er å håpe at moderate krefter vinner fram. President Mahmoud Abbas forfekter også at forhandlinger og diplomati er veien å gå for å oppnå varig fred. Det store spørsmålet er om Hamas vil temmes når bevegelsen får ansvar.

Uansett er utfordringene nye og store i Midtøsten. Kravet fra det internasjonale samfunnet om at Hamas må avstå fra voldelige aksjoner, må fastholdes. Og det samme når det gjelder Israels rett til å eksistere. Hamas er nå i en helt ny rolle på den politiske arena. Det stiller store krav til bevegelsens ledere.

Mens Hamas betraktes som en terrororganisasjon i Israel og Vesten, er den i palestinernes øyne en bevegelse som kjemper for rettferdighet og driver utstrakt sosialt og humanitært arbeid. Paradoksalt nok kan Vestens avvisende holdning være noe av årsaken til at fløyer i Hamas er blitt så ytterliggående. Den største utfordringen fremover blir å komme i dialog med de lederne det palestinske folket i demokratiske valg har gitt makten.