Olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) uttaler at vi må forberede oss på høyere priser enn noen gang tidligere, men om myndighetene vil foreta seg noe, kan han ikke svare på. Han vil avvente situasjonen. Det samme valgte en av hans forgjengere forgjenger å gjøre. Einar Steensnæs (KrF) måtte tåle ramsalt kritikk for sin tafatthet krisevinteren 2002/03. Å rette kritikken mot politikerne er det eneste rette. De har regulert kraftmarkedet slik det fungerer i dag. I 1991 ble den nye energiloven vedtatt, og da ble strømmen vi alle er så avhengige av, gjort til forretning. Tidligere ble kraften forvaltet som et felleseie, og langt på vei levert til selvkost. Med ny energilov ble tanken om nullregnskap erstattet med jakt på milliardoverskudd.

Samtidig har vi stelt oss slik her i landet at vi ikke har noe reelt alternativ til vannkraft. Krangelen om gasskraftverk har pågått i årevis, og vi har styrt mot strømkrise. Mens forbruket har gått kraftig opp, er det ikke gjort noe med produksjonskapasiteten. Ny utbygging har stagnert totalt.

Det har lenge vært flertall på Stortinget for å bygge gasskraftverk. Både Ap, Høyre og Frp er for. De mindre partiene med KrF og SV i spissen har likevel klart å stikke kjepper i hjulene, og har satt som betingelse at gasskraftverk skal være CO2-frie. Det er et demokratisk problem at det er flertall i nasjonalforsamlingen for å løse kraftkrisen, men at det synes umulig for en regjering å få det til.

Motstanderne av gasskraft argumenterer med at forurensningen er for stor. Imens importerer vi kullkraft, som forurenser mer enn gasskraftverk. Til vinteren kan strømkrisen føre til at områder av landet blir uten strøm i perioder. Særlig utsatt er Midt-Norge og Østlandet. Skjer noe så dramatisk, vil det tvinge fram politisk handling. For folk aksepterer ikke at de må klare seg uten strøm.

Vi støtter oppfordringer om at husholdningene ikke sløser med strøm. Vi er også enige i at forurensende gasskraftverk er lite ønskelig. Men i en overgangsperiode før tilfredsstillende teknologi er utviklet for CO2-rensing, må de aksepteres. Viktig er det også å forske videre på nye energikilder. Men politikerne kan ikke bruke det som påskudd for å la være å løse den akutte strømkrisen.