Onsdag i forrige uke kunne kollega Aftenposten melde at hver familie er blitt 140.000 kroner rikere i løpet av det siste året. Kilden til denne opplysningen, som mang en hardt arbeidende familie kanskje ikke kjenner seg umiddelbart igjen i, er selveste Norges Bank. Sentralbanksjef Svein Gjedrem har tatt for seg elementene som i sum skaper husholdningenes formuer: Det de eier, minus det de skylder. Svaret ble altså en netto økning på 140.000 kroner i perioden fra juni 2003 til juni 2004. I gjennomsnitt, vel å merke.

Med ujevne, men ikke lange mellomrom rykker Kredittilsynet ut og formaner oss om ikke å låne for mye. Eks-mandalitt Bjørn Skogstad Aamo advarer mot kombinasjonen av høy gjeld og mulig, rask heving av dagens behagelige rentenivå. Selvsagt er det mye sant i det Aamo sier, men vi merker oss med interesse at den ellers så forsiktige Svein Gjedrem synes å ha et mer avslappet forhold til saken. «En uvanlig kombinasjon av god økonomisk vekst og et svært lavt rentenivå har styrket husholdningenes og foretakenes evne til å betjene gjeld», står det i innledningen til sentralbankens seneste rapport om finansiell stabilitet.

For selv om folk flest fortsetter å øke gjelden sin med dobbelt hastighet av det inntekten går opp med, stiger eiendelene deres enda mer i verdi. Klart tyngst teller boligene i et land hvor flertallet eier sine egne hjem. 115.000 kroner var den gjennomsnittlige verdistigningen fra sommeren 2003 til sommeren 2004. Vi registrerer for øvrig at på samme side i Aftenposten hvor dette omtales, lyder tittelen på en annen artikkel «fortsatt boligoppgang».

Bolig er nordmenns viktigste investering. Men stadig flere setter også noen kroner i banken eller på en børs som er i oljesmurt knallform for tiden. Dessuten finnes en mengde finansplasseringer som sjeldent får oppmerksomhet: Det den enkelte har til gode fra private pensjonsordninger i fremtiden, som oftest via arbeidsgiver. Det alene bidro til en gjennomsnittlig formuesøkning på 25.000 kroner i den aktuelle tolvmånedersperioden.

Selv i det egalitære Norge kan mye gjøres med formuesfordelingen. Og selvsagt er det mulig å bekymre seg for mulige, økonomiske problemer på det personlige eller samfunnsmessige plan. Men akkurat nå velger vi å glede oss med sentralbanksjef Svein Gjedrem: Det står utmerket til, takk.