Iran holder på å fullføre byggingen av et atomkraftverk ved kystbyen Bushehr. Kraftverket bygges ved russisk hjelp, og både Russland og Iran hevder at anlegget kun er ment for strømproduksjon.

Dette finner flere andre land vanskelig å tro. USA og Israel mener Iran er i ferd med å produsere atombomber i det skjulte, og at disse vil kunne være klare til bruk innen et par år. Også tunge EU-land er bekymret. Frankrike, Tyskland og Storbritannia forhandler med Iran om kontrollmekanismer som skal sikre at atomvåpen ikke blir utviklet. Om en måneds tid skal de tre EU-landene gjøre opp status for forhandlingene.

Fra før er det allment kjent at Israel har atomvåpen. Og ifølge landets medier var våpnene klargjort for bruk både før 6-dagerskrigen i 1967 og da Israel ble presset på defensiven under Yom Kippur-krigen i 1973. Hvis også Iran skaffer seg atomvåpen, vil hele Midtøsten befinne seg i en ny og enda farligere situasjon.

Først og fremst vil Israel føle seg truet av et land med det erklærte mål å utrydde «den sionistiske enheten», som iranske politikere kaller Israel. Forskere i Jerusalem gjennomførte for et par år siden en analyse som konkluderte med at landet ikke vil overleve et atomangrep mot ett eller flere av de store befolkningssentraene. Dermed vil faren for et forkjøpsangrep fra israelsk side være stor i en gitt situasjon.

I tillegg kommer det at heller ikke de arabiske landene i Midtøsten vil se med blide øyne på atommakten Iran. Egypt ser seg selv som den arabiske verdens leder, og Saudi-Arabia har følt seg truet av Iran helt siden presteregimet kom til makten i 1979. Disse landene vil kunne se seg tvunget til å sette i gang sine egne atomprogram.

Iran føler seg på sin side nærmest omringet av amerikanske styrker. I tillegg til Irak står amerikanske soldater i både Qatar, Afghanistan og flere av de sentralasiatiske landene. Dermed kan det iranske lederskapet føle behov for et våpen som kan avskrekke USA mot et fremtidig angrep mot et nytt land i «ondskapens akse».

I denne situasjonen er det av avgjørende betydning at det internasjonale samfunnet samlet står bak Frankrike, Tyskland og Storbritannia i forhandlingene med regimet i Teheran. Er det noe Midtøsten ikke trenger, er det enda flere våpen som kan gjøre regionen enda mer ustabil.