Det kan ta 11 dager før opptellingen av de siste stemmene i Ohio er ferdig, men Bush har en så klar ledelse at demokraten John Kerry ikke levnes muligheter til å gå forbi.

Mange beklager at amerikanerne gir Bush fornyet tillit. Ikke minst gjelder dette i Europa, hvor motstanden mot den sittende presidenten er enorm. I store deler av verdenssamfunnet for øvrig er også tilliten til Bush på et lavmål, og årsaken er at mange mener verden er blitt farligere med Bush.

Under republikanernes landsmøte i september ble det forsøkt skapt et bilde av George W. Bush som positiv, myk, medfølende og visjonær — en mann som bryr seg og er til å stole på. I valgkampen har fokus vært på lederegenskapene hans. På besluttsomhet og handlekraft, kvaliteter som trengs for å lede et USA i krig.

Bush har åpenbart profitert på den fortsatte terrortrusselen. Mange amerikanere tror tilsynelatende også på den fremstillingen Bush-administrasjonen har gitt av forløpet til krigen i Irak. Det ble påstått at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, og at den irakiske diktatoren hadde forbindelser til terrornettverket al-Qaida. Selv om etterretning og undersøkelser i ettertid viser at så ikke var tilfelle, har ikke det svekket Bush.

En hel verden motsatte seg invasjon og okkupasjon av Irak, men Bush lyttet ikke. Den kristne høyrefløyen i det republikanske partiet var på høyden av sin makt da Bagdad falt. Siden er bildet endret, for freden er blitt blodigere enn krigen. Angrep på okkupasjonsstyrken, hjelpeorganisasjoner og utlendinger hindrer normalisering i det krigsherjede landet. Likevel har Bush tillit på hjemmebane.

Det hevdes at presidenten omgir seg med erkekonservative og kristne fundamentalister som bidrar til en farlig tilspissing av konflikter. Valget viser at dette styrker Bush heller enn å svekke ham. Bush er også blitt kritisert for å overdrive det religiøse aspektet i politikken, og for å la seg styre av støttespillere og rådgivere med sterke anti-muslimske holdninger. Store deler av den amerikanske befolkningen synes ikke å dele denne kritikken.

Troen på en amerikansk holdningsendring i forhold til omverdenen er borte etter valget. Under landsmøtet i det republikanske partiet uttalte California-guvernør Arnold Schwarzenegger at «hvis du tror Amerika, og ikke FN, er det beste håp for demokrati i verden, da er du republikaner». Bush har i sin første periode ført USA inn på en enerådig linje internasjonalt. Det lover ikke godt at han får fire nye år i Det hvite hus.