Avgiftslettelser skaper en dominoeffekt som forplanter seg videre fra land til land, og det er denne utviklingen Bondevik vil stoppe.

Statsministerens initiativ er ikke enkelt for regjeringen. Høyre vil senke alkoholavgiftene til svensk nivå. Kommunalminister og Høyre-leder Erna Solberg uttaler at hun ikke har tro på en felles nordisk front mot avgiftskutt, og karakteriserer et forsøk på å få EU til å adoptere norsk avgiftspolitikk som naiv.

Under Bondeviks regime drikker nordmenn mer enn på 150 år. Etter at han overtok som statsminister høsten 2001, har vi fått lavere alkoholavgifter og flere polutsalg. Avgiftene er senket med 25 prosent de siste årene for å redusere grensehandelen og begrense smugling og illegal omsetning.

Men prispresset fortsetter. Og selv om de nordiske statsministrene er enige med Bondevik i sak, blir situasjonen en annen når det kommer til realiteter. I Danmark er det allerede flertall for nye kutt, og Sverige vil etter alt å dømme redusere alkoholavgiftene ytterligere denne måneden. Danmark ser mot Tyskland, Sverige følger Danmark og Finland følger Estland. Slik markedet fungerer, tror vi Bondevik har små sjanser til å lykkes.

At lavere priser og lettere tilgjengelighet til alkohol har gitt økt forbruk i Norge, er det ingen tvil om. Og det er like liten tvil om at for stort inntak av alkohol kan gi alvorlige skadevirkninger. Det er grunn til å tro at et lavere prisnivå enn nå vil øke forbruket enda mer, og de negative konsekvensene tilsvarende. Smitteeffekten på avgiftssiden fører dermed til at holdningsskapende arbeid blir enda viktigere for å forebygge skader.

En annen sak er at sterkt reduserte avgifter vil gi mindre penger i statskassen. Det må kompenseres gjennom kutt i andre budsjettposter. Samtidig er det høyst sannsynlig at utgiftene vil øke til behandling av alkoholskader og andre uheldige samfunnsmessige utslag av høyt forbruk.

Under møtet på Island uttrykte de nordiske statsministrene bekymring for stadige avgiftskutt og økende forbruk. Spørsmålet er om bekymring er tilstrekkelig overfor prinsippet om «fri flyt» i EU og en mektig alkoholindustri i det sørlige Europa.