Utenfor Soria Moria i Holmenkollen lå tåken tykk mellom grantrærne, og foran en gedigen peis under tømmerlaftet tak satt tre blide mennesker og snakket seg varme om mange dyre gaver de akter å spre utover det norske folk.

Jens Stoltenberg avsluttet da også sitt innlegg på pressekonferansen med å si at Soria Moria ikke lenger bare er et eventyr, men nå også en realitet.

Nå begynner ikke den 73 sider lange regjeringsplattformen med ordene Det var en gang, men den er breddfull av løfter som til sammen får et uvirkelig skjær over seg. Og det er bare en liten håndfull av disse løftene som er tallfestet.

Det selvsagt viktig å ha visjoner som peker ut retningen for marsjen fremover. Og de trofaste partisliterne i både Ap, SV og Sp vil finne igjen mange av sine hjertesaker i regjeringsplattformen, enten det er økt ledighetstrygd, mer penger til kultur, økte bevilgninger til veier og kollektivtrafikk eller 10.000 nye pleiere i eldreomsorgen.

Men virkelighetens verden kommer raskt på de nye regjeringspartiene. For én ting er å enes om målsettinger, noe annet er å innpasse politikken til den økonomiske virkeligheten. Og Stoltenberg selv understreket gang på gang i går at den nye regjeringen skal holde seg til handlingsregelen og dermed ikke finansiere alle de gode intensjonene med uansvarlig bruk av oljepenger.

Dermed får Kristin Halvorsen en tøff oppgave som finansminister. Når hensynet til kronekurs og rente skal veie tyngre enn alle de gode ønskene i regjeringsplattformen, skal SV-lederen få en stri jobb med å tøyle sine partifeller.

Halvorsens og de andres store fordel er at de overtar et land i sterk økonomisk vekst. De trenger på ingen måte starte sin gjerning med å endevende budsjetter på leting etter poster som kan kuttes. I tillegg har de vært ærlige overfor velgerne ved å si at de vil heve skattene til 2004-nivået. Det gir dem om lag syv milliarder kroner mer å rutte med. Men selv dette rekker ikke så langt når løftet om bedre kommuneøkonomi alene legger beslag på 5,4 milliarder kroner.

Jens Stoltenberg har selv erfaring som finansminister og brukte på gårsdagens pressekonferanse formuleringer som at usikre økonomiske rammer gjør det vanskelig å si hvor mange av løftene i regjeringsplattformen som kan innfris. I de kommende dager og uker vil all gleden over den nye regjeringen skygge for slike uttalelser. Men spørsmålet er hvor lang tålmodighet grasrota i de tre partiene har hvis spriket mellom visjonene og virkeligheten blir for stort.