Arbeiderpartiets ledelse er under et sterkt og økende press i saken om asylbarn. Både regjeringskollegene SV og Sp mener reglene bør endres, slik at barna får bli. Også de andre sentrumspartiene på Stortinget går inn for dette, og langt inn i Aps egne rekker ulmer det. Men hittil har justisminister Grete Faremo stått på sitt.

Saken har sitt utgangspunkt i tvangsretur av etiopiere fra Norge. Torsdag denne uken trådte en avtale om dette i kraft mellom Norge og Etiopia. Den innebærer at 700 etiopiere nå skal sendes tilbake til sitt hjemland. Mange av disse er barn, flere av dem er født her og kjenner ikke noe annet land enn Norge.

Like fullt må det også i et slikt system finnes rom for sterke, menneskelige hensyn.

Retursaken er vanskelig. Sterke menneskelige hensyn står mot et system som er ment å skulle sikre likebehandling av mange forskjellige mennesker som ønsker opphold i vårt land.

Dette siste er Aps utgangspunkt. Og man kan argumentere godt og sterkt for at et system som er basert på individuell behandling av søknader også må ha som konsekvens at de som ikke får opphold, respekterer det og reiser fra landet. Hvis mange nok vedtak ikke respektekteres, kan systemets legitimitet og funksjonsevne bryte sammen. Det er ingen tjent med. Aller minst de mange som fortjener og får opphold under dagens regelverk.

Like fullt må det også i et slikt system finnes rom for sterke, menneskelige hensyn. Vi mener at omtanken for barn som er født her og har lang tilknytning til Norge, er et slikt hensyn. Det vil også være i samsvar med internasjonale konvensjoner Norge har undertegnet, der hensynet til barnet skal veie tyngst.

Vi tror også det vil bli funnet en løsning langs disse linjene. Aps ledelse har tidligere vist smidighet når presset har blitt stort nok. Saken rundt Maria Ameli et ett eksempel på det. Også her snudde både opinion og politiske allierte seg mot Aps ledelse, som først hevdet at dette handlet om prinsipper som ikke kunne fravikes. For så å komme til en løsning som sikret opphold for Ameli, uten at systemet ble verken uthulet eller vesentlig endret.

Vi tror en asylpolitikk kan være både streng, rettferdig og human. Men da må den kunne justeres for å tilpasses sterke, menneskelige hensyn.