I Fædrelandsvennen den 5. februar tar Knut Aarbakke opp viktige temaer. Jeg takker Aarbakke for at han, som jeg, mener at gode rammevilkår for næringslivet er viktig.

Samtidig som vi kanskje står overfor en ny, industriell revolusjon, har vi krevende økonomiske utsikter. Oljeprisen har falt og arbeidsledigheten øker, særlig på Vestlandet og på Sørlandet. For dem som rammes av nedbemanning, er dette dramatisk.

Nye jobber

Regjeringens mål med næringspolitikken er ikke næringsnøytralitet. Målet er å oppnå størst mulig, men bærekraftig, samlet verdiskaping i norsk økonomi. Et viktig virkemiddel er å legge til rette for omstilling og innovasjon. Omstilling fordi det alltid vil skje endringer. Innovasjon slik at vi kan lede endringene i stedet for å bli styrt av dem.

Jeg har møtt mange som understreker behovet for en økning i aktiviteten og behovet for å skape nye jobber. Vi har en offensiv tilnærming.

Jeg har møtt mange som understreker behovet for en økning i aktiviteten og behovet for å skape nye jobber. Vi har en offensiv tilnærming. I mai i fjor la vi frem en maritim strategi for å sikre norsk maritim næring og norske sjøfolk i årene som kommer. I 2016-budsjettet bruker vi nærmere to milliarder på maritim sektor. Og vi bruker 231 millioner på profilering av norsk reiseliv.

I juni endret vi permitteringsreglene. I august la vi frem en pakke mot ungdomsledighet, og vi ga Innovasjon Norge 100 millioner ekstra til Sør— og Vestlandet.

Stimulere utvikling

Vi har lagt frem en tiltakspakke for økt sysselsetting på 4 milliarder som spesielt går til de mest utsatte områdene. Den landsdekkende etableringsstøtten gjennom Innovasjon Norge styrkes. Pågangen fra norske gründere har vært rekordstor.

Statsbudsjettet for 2016 styrker arbeid, aktivitet, omstilling, innovasjon og konkurransekraft, i dag og i fremtiden. Det har lettelser i skatter og avgifter og rekordsummer til samferdsel. Vi satser på kunnskap, forskning og næringsrettet innovasjon. Vi bruker nå nesten 1 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) til forskning over offentlige budsjetter. En stor andel går til å stimulere utvikling i næringslivet.

Robotisering og automatisering kan hente hjem industriproduksjon. Digitaliseringen og ny teknologi gir nye produkter og nye forretningsmodeller. Vi har en kultur for innovasjon og omstilling, og et unikt samarbeid mellom fagforeninger, arbeidsgiverorganisasjonene og staten. I industrimeldingen skal vi se på hvordan bedrifter, arbeidstakere og kompetansemiljøer kan håndtere og utnytte endringene.