Dyrepolitiet skal sikre at kriminalitet mot dyr i større grad avdekkes, anmeldes og etterforskes, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser markering for dyrepoliti på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo i forbindelse med at dyrerettighetsorganisasjonen NOAH fylte 25 år. Dyrepolitiet skal sikre at kriminalitet mot dyr i større grad avdekkes, anmeldes og etterforskes, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser markering for dyrepoliti på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo i forbindelse med at dyrerettighetsorganisasjonen NOAH fylte 25 år. Foto: NTB SCANPIX

Vi trenger et dyrepoliti

Jeg er veldig glad i dyr, og har hatt dyr siden jeg var liten.

Da jeg selv fikk barn, ville jeg også at de skulle oppleve hvordan de var å vokse opp med forskjellige typer dyr. Da var jeg HELT KLAR OVER, at dersom vi skaffet oss dyr i familien, var ansvaret mitt, og at det kun var kos for ungene. Det er etter min mening et ansvar man ikke kan gi barna, for det vil de sjelden klare å følge opp. Vi hadde i tur og orden, marsvin, hamster, mus, kaniner, høns, undulater, parasitter, kanarifugler, oss osv. og så til slutt katt. Vi hadde oppdrett av fugler og kaniner, og reiste på utstillinger og vi trivdes med dette hele familien. OG — som jeg alt har sagt, ansvar for dyrene var mitt. Dyr er levende vesen, og man skal ta godt vare på dem, uansett hvilket dyr man anskaffer seg.

Kriminalitet

Derfor er det med skrekk og gru man kan lese om at mange dyr blir dumpet og forlatt hvert år. I sommerferien er risikoen for dette ekstra stor. Vi i Fremskrittspartiet mener at det er viktig at kriminalitet mot dyr blir tatt på alvor, for å etterlate dyr i skogen for å dø, eller drepe dem på bestialsk måte som vi av og til kan lese om, er kriminalitet. Dyrevernorganisasjonen NOAH meldte om rekordmange hunder og katter som ble overlatt til seg selv, og i verste fall døde, mens eierne reiste på sommerferie i fjor. Det er helt forferdelig.

Jeg er derfor stolt over å ha fått gjennomslag for et prøveprosjekt med dyrepoliti. Det er viktig med et dyrepoliti som setter dyrenes rettigheter i fokus. Dette er noe mange av oss i Fremskrittspartiet har kjempet for, og jeg vil bl.a. trekke frem Ulf Leirstein og Vigdis Giltun som eksempler.

Dyrepolitiprosjekt

Prøveprosjektet med dyrepoliti er allerede godt i gang. Dyrepolitiet skal sikre at kriminalitet mot dyr i større grad avdekkes, anmeldes og etterforskes. Sør-Trøndelag fikk Norges første prøveprosjekt på dyrepoliti, men nå er også en ny dyrekrimgruppe under etablering ved Sør-Vest politidistrikt, i samarbeid med Mattilsynet i Stavanger. Ja flere hendelser tilsier at et dyrepoliti er nødvendig. Det er ikke lenge siden det ble varslet om flere katter som hadde blitt skutt med luftgevær i området Arendal og Tvedestrand. Vi i Fremskrittspartiet mener derfor at vi er godt på vei med et dyrepoliti, og håper dette vil ha en avskrekkende effekt på de som er i faresonen for å utføre kriminalitet mot dyr. Vi er ikke kommet så langt ennå at vi har evaluert forsøket, men jeg er helt sikker på at dyrepoliti er kommet for å bli. Bare ta kontakt med meg om det er noe dere lurer på i denne sammenheng.

Fremskrittspartiet vil ha dyrepoliti i hele Norge. Et dyrepoliti kan utgjøre en forskjell for dyr i nød. Det skal straffe seg å drive kriminalitet mot dyr.

En viktig oppgave

Som foreldre, besteforelder, tanter, onkler eller som venner har vi en veldig viktig oppgave. Det er å gi alle barn opplæring i hvordan man behandler dyr, vi må lære dem at de skal behandles pent og med respekt. De fleste av oss gjør allerede det, men vi må ikke være redde for å gripe inn om vi ser barn plage dyr.

Så til slutt. På mine gamle dager fikk jeg også menneskets beste venn, min lille puddel Ylva. Det skjønneste lille vesen man kan tenke seg. Alltid lykkelig for å se meg, alltid klar for å trøste, og når jeg tenker på at noen kan være stygge med uskyldige dyr som f.eks. Ylva, da kan jeg gråte blod.