Som lojalt NATO-medlem kan vi da ikke overlate til USA og andre alliansepartnere å betale den tyngste prisen for operasjoner vi har gitt vår støtte til. Som i Afghanistan.

Natos oppgaver er endret. Alliansens førende dokument om vurdering av terrortrusselen, «Comprehensive Political Guidance», ble vedtatt i 2006, og sier at kampen mot global terror er hovedoppgaven de neste 10-15 år. Norge er på ingen måte unntatt fra terrortrusselen, og der den må bekjempes militært, som i Afghanistan, må vi bidra.

I Afghanistan er det FNs sikkerhetsråd som har gitt mandatet til Nato. Kampene har blitt langt hardere og tapene større enn både militære og politikere trodde på forhånd. Afghanistan har blitt prøvesteinen på alliansens evne til å takle store militære operasjoner.

Trolig har disse realitetene sunket inn hos SVs velgere. I en meningsmåling Gallup har foretatt svarer nær ni av 10 SV-velgere at de støtter norsk Nato-medlemskap. Nesten halvparten som har gjort seg opp en mening, mener også at Nato bør fortsette engasjementet i Afghanistan. Tallene er oppsiktsvekkende og viser at sentrale krefter i SV er i utakt med den store majoriteten av partiets velgere.

SV er tuftet på motstand mot Nato og USA. Det er intet mindre enn SVs røtter, sjel og historie velgerne utfordrer. Det var Nato-motstanden og norsk utenrikspolitikk knyttet opp mot USA og våre vestlige alliansepartnere som var grunnlaget for at SV-forløperen SF ble dannet i 1961. Motstanden har gitt seg ulike utslag også etter at SV kom i regjering i 2005. Og partiets landsmøte i Bergen i mars i år vedtok at SV fortsatt skal jobbe for at Norge skal ut av Nato.

Storparten av SVs velgere har åpenbart innsett at partiets gamle motstand mot Nato fra den kalde krigens dager kolliderer med den nye tid. Det innebærer ikke bare støtte til Nato-medlemskap, men også aksept for at Norge stiller opp der alliansen er engasjert. For SV-ledelsen bør det være oppklarende før valgkampen starter at de fleste av partiets velgere ikke vektlegger motstand mot Nato og USA som grunn til å stemme SV.