Ifølge Finansdepartementets beregninger var det meldt inn ønsker om prosjekter til en verdi av mange hundre milliarder kroner. I en slik målestokk rekker ikke 20 milliarder langt. Regjeringen har likevel med sin innretning på krisepakken tatt et viktig førsteskritt mot å hindre en for sterk økning av ledigheten på kort sikt.

Bygg— og anleggsbransjen er den som er hardest rammet av finanskrisen hittil. Satsingen på konkrete veiprosjekter og oppussing av offentlige bygg synes å være en målrettet strategi for å holde folk i denne sektoren i jobb. Samtidig oppnår man å styrke infrastrukturen, noe som gavner mange bedrifter også i andre bransjer.

Regjeringen kom sent på banen i kampen mot finanskrisens virkninger. Med gårsdagens pakke viser den at alvoret i situasjonen er oppfattet. Men kampen er bare så vidt begynt. Hittil har regjeringen i hovedsak konsentrert seg om bedrifter og næringer som opererer på det innenlandske markedet. Pakkens største svakhet er mangelen på effektive tiltak som kan hjelpe norske eksportbedrifter.

Innen denne næringen har vi mange og store bedrifter i vår landsdel. Flere av dem vil i en svært urolig finans- og markedssituasjon være avhengige av at regjeringen viser større vilje fremover til å gjennomføre konkrete tiltak. Dette kan blant annet dreie seg om målrettede skattefradrag og andre typer bidrag til omstilling og nyinvesteringer.

Etter alt å dømme har vi bare sett begynnelsen på den økonomiske krisen her hjemme. Opp mot 100.000 arbeidsplasser kan stå i fare, ifølge enkelte analyser. Slike utsikter bør mane våre politikere til samarbeid på tvers av gamle skiller, selv om fristelsen til å forsøke å slå politisk mynt på situasjonen i et valgår kan være stor. Gårsdagens avmålte politiske reaksjoner var i så måte oppløftende. Vi tror også velgerne vil belønne de politikerne som opptrer med den ansvarlighet som den økonomiske krisen krever.