Om to-tre uker starter Kristiansand tingrett behandlingen av ankesaken mot den tidligere sportssjefen i Våg Fotballklubb.

Felles for disse to sakene, og alle andre overgrepssaker som behandles i rettsapparatet, er den enorme påkjenningen det er for de fornærmede å forklare seg i retten. Dette gjelder særlig de unge overgrepsofrene.

Etterforskningen av overgrepssaker medfører at de fornærmede gir minst en politiforklaring. Er personen under 16 år skal det i tillegg gjennomføres dommeravhør. De som er eldre må møte i retten med de store utfordringer dette er, ikke minst for den som skal forklare seg om overgrep. Enda mer belastende blir det hvis saken også ankes og skal til behandling i to rettsinstanser.

I saken mot lommemannen vitnet en nå 17 år gammel gutt om forhold som ligger ti år tilbake i tid. Gutten hadde store problemer under sin forklaring, og følte at fremmøtet i retten var en ekstra belastning som har gjort det hele vondt verre. I Vågsaken var de fleste av de som hadde blitt utsatt for overgrep dommeravhørt før hovedforhandlingen startet. Retten fikk da se videoopptak av avhørene. Det var bare noen få av guttene som måtte møte frem i retten. Det samme skjer i saken mot lommemannen.

I overgrepssaker er det ingen tvil om at det er en voldsom belasting å møte frem i retten for de fornærmede. De som har blitt utsatt for overgrep har store problemer med å forholde seg til overgrepet og traumet som følger i kjølvannet av overgrep. Rettsfremmøtet er en ytterligere belastning, i tillegg til frykten for å møte overgriperen.

Er den fornærmede over 16 år er et fremmøte retten obligatorisk. Tatt i betraktning den belasting det er for unge mennesker som sliter med problemene etter overgrep, bør Justisdepartementet foreslå å heve aldersgrensen for dommeravhør i overgrepssaker, slik at de yngste slipper fremmøte i retten.

Å heve grensen til 18 år burde ikke være problematisk. En slik endring vil skåne de sårbare menneskene bedre.