Biblioteket er en av byens viktigste kulturinstitusjoner – om ikke den viktigste. Det ligger i bykjernen, er lett tilgjengelig og åpent for alle. Og det er gratis. En uvurderlig arena for opplevelser, kunnskapsformidling, arbeid og læring – og som møteplass for mennesker på tvers av generasjonene og fra mange ulike nasjoner.

Ennå forbinder mange biblioteket med bøker, men det er blitt en opplevelsesarena som tilbyr besøkende et mangfold av aktiviteter. Her kan brukere få hjelp og informasjon, finne litteratur, bruke internett, kopiere og lese aviser og tidsskrifter. Biblioteket har lesesal og grupperom, kinotek og et lese— og skriveverksted med utstyr til hjelp for blinde, svaksynte og mennesker med lese- og skrivevansker.

At tilbudet er gratis er viktig med tanke på å utjevne forskjeller i samfunnet. Økonomi setter ikke grenser for å skaffe seg informasjon og holde seg oppdatert. Enten det gjelder voksne eller barn. Her kan alle som ikke er i stand til å finansiere innkjøp privat hente all den informasjon de måtte ønske eller ha behov for.

Mange innvandrere benytter seg også av biblioteket. Her blir de kjent med en viktig formidler av norsk kulturarv – og de finner også bøker og aviser på sitt eget morsmål. Slik bidrar biblioteket i arbeidet med å integrere innvandrere.

Omkring 700.000 mennesker oppsøker Kristiansand folkebibliotek hvert år. Det er et høyere besøkstall enn Dyreparken har. I gjennomsnitt er mellom 2.000 og 2.500 innom biblioteket hver dag.

Fædrelandsvennen skrev etter åpningen av biblioteket i 1909 at «man tør nære håp at der ved Folkebibliotek er tilført vår by en kulturfaktor som byen vil få varig gavn og glede av». Det har byens borgere fått – og vi ønsker institusjonen lykke til med de neste 100 år.