I dag vet vi at sveitsiske Xstrata gikk av med seieren, og at Falconbridge-konsernet ble verdsatt til mellom 110 og 120 milliarder norske kroner i den endelige aksjetransaksjonen. Vi minnes videre at «Kolsdalen» på et tidspunkt skulle selges ut for 3,9 milliarder kroner, men at det aldri ble noe av. Til gjengjeld var de nye, sveitsiske eierne ikke sene om å kvitte seg med Falconbridges tidligere toppledelse da de overtok i august. Etter få dager var de ute, nesten alle sammen. En av ganske få som fant fortsatt nåde, var administrerende direktør Ed Henriksen ved nikkelverket i Kristiansand.

Falconbridge Nikkelverk har en spesiell posisjon på Sørlandet. Det er ikke få tusen mennesker som har stått på lønningslistene der opp gjennom årene. Og i motsetning til de fleste andre, tradisjonelle hjørnesteinsbedriftene i regionen, er nikkelverket fortsatt oppegående — faktisk til de grader. Hva verket har oppnådd av forbedringer innen miljø, produktivitet og kompetanse er dypt imponerende. I dag er den nesten 100 år gamle bedriften teknologisk verdensledende på raffinering av nikkel. Internasjonalt regnes den faktisk som en lavkostprodusent. Det skyldes ikke norsk lønnsnivå, men en bemerkelsesverdig produktivitet.

Siden 1929, i gode og onde dager, har «Kolsdalen» vært del av Falconbridge-konsernet. Nå skrives et nytt kapittel i den soga. For Falconbridge-navnet ser ut til å forsvinne til fordel for Xstrata, og det viktige forholdet mellom Kristiansand og Toronto må reetableres etter at nye folk har overtatt sjefskontorene der over. Utfordringen blir ikke mindre av at Xstrata har formelt hovedkontor i Sveits, men i praksis styres fra London.

Nikkelverkets ansatte og ledelse virket mentalt forberedt på å havne i nytt eie mens thrilleren utspilte seg. Slik gikk det altså ikke, og dermed fikk de heller ikke oppfylt sitt fremste, situasjonsbetingede ønske: å bli del av en konstellasjon med bedre råstofftilgang. Til gjengjeld virker Xstrata å ha penger nok, hvilket som kjent kan være hensiktsmessig når man ønsker seg noe.

Vi velger å tro at Xstrata akter å ta vare på sin kostbare nyervervelse også på råstoffsiden. Dessuten er vi overbevist om at den nye konsernledelsen ser at nikkelverket i Kristiansand er modent for en skikkelig utvidelse. Å øke kapasiteten ved verdens beste foredler av halvfabrikata nikkel - et metall som har skutt prismessig til himmels det siste året - må være god forretning.