Normalt ville Norges Bank ha tatt i bruk styringsrenten for å stramme opp markedet, men våpenet ligger sløvt og ubenyttet i futteralet. Helsetilstand og rentenivå i europeisk økonomi tillater nemlig ingen særnorsk renteheving. Det ville bety ulevelig kronekurs og takk og farvel til eksportindustrien. I den grad Olsen tenker på renteendringer i disse dager, dreier det seg om reduksjon. Den kan gjerne komme i desembermøtet.

Kundenes og bankenes sammenfallende låneiver er imidlertid konsentrert om boligmarkedet. I helgen meldte Dagens Næringsliv at Norges største bank, DnB, stenger døren for nye bedriftskunder. Etter at hele det norsk bankvesenet har strammet inn på utlånspraksis overfor næringslivskunder siden i sommer, foretar nå DnB en ny omdreining på den samme skruen.

Bakgrunnen er minst todelt. For det første kommer nye og strengere krav til bankenes egenkapital. Som en skjebnens ironi er kilden EU-systemet, som utenforlandet Norge igjen må forholde seg til. For hver krone bankene låner ut, må de selv ha mer på kistebunnen for å kunne tåle utlånstap. Og kravene vil være strengere når pengene går til bedriftskunder enn til boliglånskunder. Én måte å møte kravene på, er simpelthen å låne ut mindre. Da reduseres behovet for større egenkapital.

For det andre er gjeldskrisen i eurosonen i ferd med å smitte enda mer over på banksystemet. Faren øker for at vi får tilstander à la høsten 2008, da de livsviktige kredittstrømmene bankene imellom tørket opp. Den ene banken våget ikke å låne ut til den andre, av frykt for ikke å få pengene tilbake. Rett nok er vi ikke der ennå, men frykten øker altså, risikopåslaget på interbankutlån likeså. I neste omgang veltes kostnadene over på kundene i form av høyere lånerenter, pluss at tilstandene bidrar til å gjøre også norske banker mer restriktive med lån.

Normalt ville vi ha hilst strengere krav til bankenes egenkapital velkomne. Etter vår mening er gjeldende regelverk for slapt. Problemet er imidlertid «timingen». Å stramme inn på bankvesenets rammebetingelser i disse dager kan fort gjøre vondt verre.