Klarer Audun Lysbakkens støttespillere å stoppe en uravstemning om ledervalget, svekkes sjansene betraktelig for de to utfordrerne, Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås.

Ifølge en rundspørring Klassekampen har foretatt, er Lysbakken favoritten blant partiets tillits— og folkevalgte. Både Solhjell og Holmås har bred støtte på grasrotplan, og de vil styrke sine muligheter om partiets medlemmer får være med å bestemme hvem som skal bli ny partileder.

Kristin Halvorsen kunngjorde sin avgang på valgkvelden. Det kom svært overraskende. Da hun tok gjenvalg som partileder i vår, begrunnet hun det med at lysten til å knuse høyresiden var på topp. Valget forrige mandag ble en gedigen nedtur for SV. Halvorsen mener åpenbart at en ny frontfigur må på plass raskt for å begynne gjenreisningen av partiet. Det er to år til neste stortingsvalg.

Lederkampen tar mye av oppmerksomheten innad i SV. Samtidig er et annet spørsmål påtrengende. Hvordan skal SV komme på offensiven? Oppslutningen i lokalvalget var på begredelige 4,1 prosent. Og nedturen ser ut til å ha fortsatt i dagene etter valget. I en fersk meningsmåling i Vårt Land faller partiet under sperregrensen. Med et slikt valgresultat om to år vil SV miste 10 av 11 representanter på Stortinget.

SV er på offensiven i hele landet. Ifølge en oversikt i Dagbladet røk partiet ut av 38 kommunestyrer da stemmene var talt opp etter årets lokalvalg. Siden valget i 2003 har partiet tapt 692 plasser i kommunestyrer landet over. Ikke bare er innflytelsen sterkt svekket, partiet mister også millioner av kroner gjennom støtteordninger som følge av valgfadesen. Situasjonen er så prekær at partisekretær Silje Schei Tveitdal har varslet pengeinnsamling for å holde hjulene i gang.

Kristin Halvorsen ble leder i SV i 1997. Ingen før henne har styrt partiet i så lang tid. Hun har ledet SV gjennom mange opp- og nedturer. Nå befinner partiet seg på bunn. Uansett hvem den nye lederen blir, får han en formidabel jobb med å løfte SV ut av hengemyra partiet sitter fast i.