Ofte tyr folk til nedsettende klisjeer om sol og sommer når de snakker om Sørlandet og Kristiansand. Sist ute var Victor Norman. Nylig uttalte han at Kristiansand er i tredjedivisjon fordi byen etter sigende ikke evner å trekke til seg unge mennesker med høyere utdanning. Ifølge avisens referat bygger Norman sine uttalelser om Kristiansand som kunnskapsmessig bakevje på tall fra Statistisk sentralbyrå.

Når Fædrelandsvennen graver i byråets tabeller, finner vi ikke slike tall. Der får vi oppgitt at de siste tallene om utdanningsnivået som er offentliggjort om tilflytterne til Sørlandet, er ti år gamle, og de omhandler folk født på 1950— og begynnelsen av 1960-tallet. Tallene var lite oppløftende for Sørlandets vedkommende, bekrefter statistiker Kjetil Sørlie. Grunnlaget er med andre ord rimelig tynt for med brask og bram å slå fast at dagens ungdom med høyere utdanning ikke flytter til Sørlandet, selv om sannheten gjaldt deres foreldre.

En annen ting er at ingen kan slå fast hvor dagens ungdom endelig slår seg ned, ettersom «ungdomstiden» og etablering er forskjøvet tidsmessig. Ungdom flakker omkring så lenge at det først er når de fyller 40 år at forsker Sørlie kan slå fast hvor de omsider har etablert seg. Derfor vet ennå ingen hvor dagens 20-30-åringer havner når de blir 40. Bildet for Kristiansand kan være motsatt av det Norman skisserer. I den siste oversikten som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gitt ut, slår de fast at Kristiansand og kommunene omkring hadde netto tilflytting fra andre norske kommuner i 2007. Tabellen er gjengitt i dagens bilag God Helg. Dette står i kontrast til en årelang nedgang i den innenlandske flyttingen til byene Stavanger og Bergen.

Nå viser ikke disse tallene hvilken utdanning flytterne har, men den slår fast at nettoflyttingen av nordmenn til Kristiansand og kommunene omkring er større enn til Bærum, Asker, Stavanger, Bergen, Ålesund, Bodø, Tromsø og Alta. Det er med andre ord ikke noe grunnlag for å fremstille Kristiansand som en bakevje. Snare tvert imot.

Men det blir utilstrekkelig å vurdere Sørlandets attraktivitet kun ved å studere tall for innenlands flytting. Det er utlendinger som sørger for den store økningen i folketallet i Norge og på Sørlandet. Eksempelvis skyldes nesten hele befolkningsøkningen på 7.000 mennesker i Oslo innvandring fra utlandet. Vel flytter mange nordmenn til Oslo, men nesten like mange flytter ut, slår SSB fast.

Blant de 1009 personene som flyttet fra utlandet til kommunene omkring Kristiansand i 2007 finnes de mange utlendingene som har strømmet til Elkem og de store offshorebedriftene på Sørlandet. Bare innen NODE-bedriftene har arbeidsstokken økt fra 1800 personer til 5000 på to år. Så å si samtlige har høyere utdanning.

Også Sørlandet sykehus og Universitetet i Agder fylles opp med stadig flere høyt utdannede mennesker fra inn- og utland. Så viser da også SSB at det generelle utdanningsnivået på Sørlandet har økt betraktelig de siste årene, og ligger over landsgjennomsnittet, men fortsatt under nivået i de største byene, ettersom eldre generasjoner fortsatt slår sterkt ut på statistikken. Påstanden om Kristiansand som kunnskapsmessig bakevje stemmer med andre ord ikke helt med virkeligheten. Faktisk hadde alle kystkommunene fra Lindesnes til svenskegrensen netto innenlandsk tilflytting i 2007, slår SSB fast.

SSB snakker om en «Gardermo-effekt», at folk strømmer fra hele landet til aksen Oslo-Gardermoen. På Sørlandet ser det ut til at vi har en «Kjevik-effekt». Med unntak av Iveland og Songdalen hadde alle kommunene rundt Kristiansand netto innflytting fra resten av Norge i 2007. I nyere tid står Søgne i en særstilling, og virker som en av de mest attraktive tilflyttingskommunene for nordmenn som vil til Sørlandet.

Svært mange av innflytterne til «Kjevik-kommunene» kom fra andre sørlandskommuner i 2007, ettersom 60 prosent av nordmenn som flytter, gjør det innen samme landsdel. Fra Aust-Agder flytter flesteparten ikke til Oslo, men til Vest-Agder. Men Vest-Agder fikk mange nye innbyggere også utenfra landsdelen i 2007. Fra Rogaland fikk Vest-Agder 559 mennesker, 315 kom fra Hordaland, mens 659 flyttet hit fra Oslo det året. Antakelig hadde en mengde av disse menneskene høyere utdanning, men dette fins det altså foreløpig ikke statistikk for.

Folk tar ikke høyere utdanning for å drive med friluftsliv, og politikerne må derfor sørge for å gjøre Kvadraturen i Kristiansand like spennende som Grünerløkka i Oslo heller enn å snakke om holmer og skjær, hevder Victor Norman i nevnte referat. Her har han både rett og feil. Han har rett i at ungdom ikke tar utdanning for å nyte sol og sommer, men sola og sommeren er én av mange grunner til at folk vil bo nettopp her. Det er sørlandsnaturen og nærkontakten med sjøen sommerstid ungdom nevner som årsak til å flytte hjem fra Oslo, og det er naturen utlendinger fremhever som det mest positive med Sørlandet.

I konkurransen om høyt utdannet arbeidskraft er nettopp holmer, skjær og sommervarme et av Sørlandets beste trekkplastre. Derfor er det langt fra uviktig å snakke om slikt. Stadig flere bedrifter har innsett betydningen av nettopp holmer og skjær og bruker dem i sin rekruttering og markedsføring. Politikerne må følge opp med å bygge flere båthavner og utvikle sjønære opplevelsestilbud. Norman tar feil når han hevder vi ikke skal snakke om sånt, men han har rett i at vi ikke må gjøre bare det. Samtidig må vi lage «Grünerløkka» i Kvadraturen, for ungdom (og vi andre) trekkes til bysentre med kafeer, restauranter og levende musikk.

Budskapet til politikerne blir derfor ikke enten eller, men både og. De må utvikle både indrefileten, sjøen, og de må sikre Kvadraturen liv, også langt utpå natta. Dessuten må absolutt alle som ønsker det få barnehageplass og byggeklar tomt, for fortsatt er det manko på begge deler, og det skulle ikke være nødvendig å minne om hvilken aldersgruppe slikt er viktigst for.

Norman har rett i at det skjer vanvittig mye i og rundt Kristiansand akkurat nå som om få år kommer til å forandre Kristiansand. Ny E 18, nytt universitet, omfattende bedriftsetablering og nytt eventyrlig teater- og konserthus i vannkanten vil gi byen et betydelig løft. Da er det ikke sikkert at snakket om nasjonale divisjoner vil ha betydning. Sett fra EU og andre utland kan det være at Sørlandet og Kristiansand da har akkurat den beste blandingen av high tech, kaffe latte, snow board og holmer og skjær. Da kan det hende folk velger Sørlandet nettopp fordi de her lett kan drive frilufts- og kaféliv samtidig som de får brukt utdanningen sin. Svaret på regnestykket avhenger av hvordan en setter det opp.