KrF er foreløpig ikke i nærheten av lederens ambisjoner. Det kan ha to mulige forklaringer. At KrF ikke klarer å kommunisere sitt budskap til velgerne, eller at velgerne ikke vil ha det.

På landsmøtet i Tønsberg i forrige stortingsvalgår – i 2005 – ga Høybråten klar beskjed om at KrF skulle vende tilbake til røttene. Til de kristne grunnverdiene som fundamentet for politikken partiet vil føre. Det ga ikke det forventede løftet i det påfølgende valget.

Under Høybråtens ledelse er KrF blitt et smalere parti. Når politikken så sterkt forankres i kristne grunnverdier, kan det vise seg vanskelig å få til kompromisser med eventuelle samarbeidspartnere. Noe som er helt nødvendig om KrF har tenkt seg tilbake til regjeringskontorene.

En hovedsak uner partiets landsmøte i Kristiansand i helgen var den nye ekteskapsloven. Utfallene mot homofilt samliv var så sterke at Knut Arild Hareide, lederen for programarbeidet, uttrykte dyp skuffelse over flere partifellers opptreden. Likevel varsler KrF omkamp om ekteskapsloven hvis partiet igjen kommer i posisjon.

Det desidert største partiet på borgerlig side vil ikke KrF ha med på laget. Partileder Høybråten frykter at KrF kommer i skvis og blir feid av banen i en regjering med både Høyre og Frp. KrF må sette en grense, fordi dette har med partiets identitet og integritet å gjøre, sa Høybråten.

Han utelukker Frp, men sier ja til Høyre og Venstre, som stemte for den nye ekteskapsloven da den ble vedtatt i Stortinget. Betyr det at KrF har tro på at de to tidligere regjeringspartnerne vil ha ny behandling av saken? Trolig innhentes KrF av virkeligheten. Slik partiet er blitt før. I 1981 vedtok landsmøtet at KrF ikke kunne delta i en regjering som administrerte loven om selvbestemt abort. Da gikk det bare to år før et nytt landsmøtevedtak muliggjorde regjeringsdeltakelse.

KrF frykter en avkristning av nasjonen. Advarselen synes ikke å vinne gehør i velgermassen, og mye tyder på at partiet er i utakt med det store flertallet. Når KrF i tillegg blokkerer for en bred borgerlig samling, kan partiet få problemer med å nærme seg den 10 prosents oppslutningen lederen lenge har hatt som sitt mål.