Mobbingen foregår digitalt, det vil si via de sosiale nettsamfunn, først og fremst Nettby. Skolen i Vågsbygd valgte å opprette sin egen åpne profil på Nettby, tilgjengelig for alle. Det ble ikke gjort for å snoke, men for å skaffe seg en oversikt over kommunikasjonsformer og digital språkbruk. Læreren som logget seg på skolens profil fikk etter hvert en sjokkartet opplevelse.

Det foregikk en omfattende mobbing og verbal utskjelling blant elevene. Vi serverte i gårsdagens avis noen eksempler fra den språkdrakt elevene har brukt. Vi er mildt sagt sjokkert. Kommunikasjonen representerer en foruroligende utvikling. At ungdommen har en røff omgangstone og form er ikke noe nytt, men det går også grenser, selv for ungdommer på 15-16 år.

Fiskå skole gjorde noe utradisjonelt. Skolen valgte å samle et utdrag av de meldinger som ble utvekslet på Nettby. Samtlige elever ble deretter presentert for hva enkelte skrev og mente om hverandre på storskjerm i klasserommet. Det ble en dramatisk opplevelse for ungdommene å se hva de selv var i stand til å skrive om sine medelever. Samtidig fikk de se et par korte og dramatiske filmatiserte fortellinger om barn og ungdom som har begått selvmord etter å ha vært utsatt for digital mobbing.

Perioden etter at lærerne, med god støtte fra ledelsen på Fiskå skole, gikk inn i klasserommet og nærmest foretok en avkledning av den digitale og ondskapsfulle ramme enkelte elever har omgitt seg med, stoppet mobbingen. Nå foregår kommunikasjonen blant elevene på Fiskå i verdige former.

Med enkle virkemidler har mobbingen opphørt. Måten Fiskå skole har løst mobbeproblemet på er utradisjonelt, og det fortjener all honnør og oppmerksomhet. Også hos kunnskapsminister Kristin Halvorsen.