I en tid hvor Frp sliter med dårlige velgermålinger, hvor Høyre vokser og nå er den definitivt viktigste utfordreren til det rød-grønne regjeringsprosjektet, er intern uro og krangling det siste Fremskrittspartiet trenger. Det er bare drøyt to måneder igjen til valget, og Sørlandet er en viktig landsdel for det mørkeblå partiet.

Sørlandet er ikke bare viktig fordi Frp de siste årene har vært nokså store her – potensialet er kanskje enda større. Krf går tilbake på mange målinger og i det religiøse, konservative velgersegmentet kan det være mange stemmer å hente for Fremskrittspartiet.

Kranglingen i Frp later ikke til å handle bare om politikk. Det er mye personlige stridigheter og beskyldninger om dårlig personbehandling, manglende folkeskikk og utfrysninger av enkelte medlemmer som er kjernen til bråket. Nå har altså to fylkestingsrepresentanter meldt seg ut. Anne Hove Sunnarvik og Joseph Salomonsen. 1. vararepresentant Ulrik Kalvø meldte seg ut allerede i 2008 og har representert Høyre siden. Tilbake i 2006 ble Karina Udnæs og Ida Elise Thrane kastet ut fordi de offentlig kritiserte ordførerkandidaten Stian Storbukås, og mye av stridighetene later til å ha bakgrunn i dette, så langt tilbake.

Det er fylkeslederne Christian Eikeland og gruppeleder Arild Birkenes som først og fremst er blinken for skytset, og den utmeldte Ulrik Kalvø mener Frp er preget av intet mindre enn ”amatørskap”. Fylkes— og gruppelederne i Vest-Agder Frp beskyldes i lørdagens avis også for å ta for mye plass, for å ”stjele showet” og gjøre det vanskelig for andre politikere å slippe til.

Dette er ikke opptakten til en god valgkamp for Frp. Og kanskje nettopp derfor kommer dette opprøret nå, når det smerter som verst med kritikk. Frp sentralt sank på målingene etter håndteringen av den såkalte Birkedal-saken, Siv Jensens lederrolle har vært diskutert. Og hver gang det butter for partiet trekker medlemmene frem den gamle kongen Carl I. Hagen, mannen som stiller som ordførerkandidat i Oslo.

Lov- og orden partiet er nok et krevende parti å holde i tømmene. Det ligger i dets natur at det er mange opprørere der, politikere og mennesker som har politiske standpunkter tuftet på sterk misnøye og indignasjon. Da gjelder det nok å trå varsomt som ledere.