Miljøpartiet De Grønne vil erstatte trådløse nett i skolene med kabler, men ordfører Per Sigurd Sørensen holder igjen. Han synes «det er for mye usikkerhet rundt dette temaet» (Fædrelandsvennen 23.2.11). Men nettopp derfor er det viktig å være føre var!

Ordføreren har tidligere slått til lyd for forsiktighet når det gjelder mikrobølgestråling. Det er bra! Noen vil hevde at strålingen fra trådløse nett er svak og dermed ufarlig. Det uttaler for eksempel Kristiansands kommuneoverlege Vegard Vige (Fædrelandsvennen 28.2.11). Men er den det? Offisielle målinger på skoler har vist at elever som surfer trådløst på internett utsettes for like mye stråling som om de oppholdt seg like ved en mobilmast.

Forskningsrapporter fra mange land melder om helseplager blant folk som bor nær mobilmaster, først og fremst hodepine, søvnvansker, konsentrasjonsvansker og utmattelse. Nettopp slike symptomer blir nå meldt fra bekymrede foreldre flere steder her i landet – og i utlandet. Noen foreldre merker at deres ellers så sprudlende barn er slått ut hver eneste skoledag, men friskner til i helger og ferier. Skoletrøtte? Nei, dette er barn som liker skolen, vel å merke slik skolen var før det trådløse nettet ble satt i drift.

Kommuneoverlegen uttaler at«han som fagmann ikke kan anbefale forslaget til KrF, Miljøpartiet De Grønne og Demokratene». Det er lov å spørre kommuneoverlegen om hans kompetanse på elektromagnetisk stråling? Hele artikkelen bærer preg av mangel på kunnskap om hva han snakker om. Det er også lov å spørre om motivet for hans sterke motstand mot å anvende føre-var prinsippet, som er vedtatt i Norge.

Det mangler ikke på funn fra uavhengig forskning (som ikke er betalt av mobilindustrien) som viser helserisiko ved mikrobølgestråling. Risikoen dreier seg ikke bare om såkalt diffuse plager, men også om nedsatt hukommelse, lærerevne, fruktbarhet og immunforsvar, om atferdsvansker, skader på DNA og sykdommer knyttet til nervesystemet.

Myndigheter og skolestyrere i flere land har forstått denne risikoen. Den tyske regjeringen og det tyske strålevernet anbefaler kabler istedenfor trådløst nett, og det samme gjør flere store tyske byer. Et universitet i Canada har valgt bort trådløst nett til fordel for kabler – for helsens skyld. I Sveits tilbyr SWISSCOM, som tilsvarer vårt Telenor, gratis fibernett fram til skolene – dersom skolen har et kablet nett.

Allerede i 2005 gikk den østerrikske legeforeningen ut med advarsler mot trådløs kommunikasjon og anbefalte kabler til internett. Helsesjefen i Salzburg-regionen fraråder bruk av trådløst nett i skoler og barnehager. I Frankrike har en uavhengig ekspertgruppe slått fast at risikoen er et faktum, og tiltak gjøres både sentralt og lokalt. For eksempel erstatter kommunen Hérouville-St-Clair alle de trådløse ruterne i skolene med kabler.

Her hjemme har Sola kommune valgt den samme praksis, fordi kabler gir større hastighet, bedre driftssikkerhet, bedre personvern, bedre økonomi på sikt – og ingen helsefare. Kommunens it-avdelings vurdering har vært «at på grunn av stadig utvikling i de tekniske standarder for trådløse nettverk, så vil man måtte skifte ut dette utstyret relativt ofte. Et kablet nettverk varer mye lengre. På litt lengre sikt er det derfor klart at et kablet nettverk gir bedre økonomi. Dette i tillegg til at det gir langt høyere oppetid for brukerne og muligheter for full automatisering av pc-driften gjør at Sola kommune ser på et kablet nettverk som klart å foretrekke.»

Å gjøre det samme i Kristiansand som i Sola kommune vil være en naturlig oppfølger til ordførerens tidligere uttalte føre-var-holdning. For vi vil jo ikke ta sjanser med våre barn?