Alle har utenlandsk opprinnelse. Den ene er norsk statsborger, de to andre har permanent oppholdstillatelse her i landet.

I mange av terrorangrepene verden har opplevd de siste årene, har grupperinger tilknyttet Al-Qaida stått bak. De tre som ble pågrepet i går har også forbindelser til det globale terrornettverket.

Ingen vet når eller hvor terrorister slår til. Det gir grobunn for utrygghet og frykt. Når den usynlige fienden angriper og detonerer sine bomber, er hensikten å drepe flest mulig uskyldige sivile, skape mest mulig frykt, gjøre økonomisk skade og ramme symbolsk viktige mål. Dette er fanatikere og ekstremister som ikke skyr noen midler, og slik avslører de også hvor sårbare våre moderne, frie og åpne samfunn er.

Politiets sikkerhetstjeneste vurderer fremdeles trusselnivået i Norge som lavt. Likevel minner pågripelsene i går oss på at vi bør være forberedt på at terrorister kan komme til å slå til på norsk jord. Vi må akseptere at heller ikke hos oss kan vi føle oss like trygge som før. Samtidig er det viktig at vi ikke lar frykten ta overhånd.

Det har lenge vært en kjensgjerning at kampen mot terror ikke kan vinnes gjennom militære operasjoner alene. Grundig etterretning og møysommelig politisamarbeid over landegrensene har avdekket og forhindret flere planlagte terroranslag over hele verden. Pågripelsene i går var resultat av det samme. Det er betryggende, og dette arbeidet må prioriteres ytterligere.

Et viktig forebyggende arbeid er det å sørge for at innvandrere blir godt integrert i samfunnet. Tett samarbeid med moderate muslimske miljøer kan dessuten bidra til å hindre rekruttering til ekstremistiske grupperinger. I flere land i Europa er muslimhatet økende. Det er en farlig utvikling. Ved å piske opp stemningen, skapes større motsetninger som kan øke rekrutteringen nettopp til slike grupperinger.