Men i et intervju med Agderposten går Vågsnes langt i å antyde at partiet vil bytte ut Ap med H og KrF etter valget neste høst. Vågsnes mener et samarbeid med de borgerlige partiene kan bli nødvendig for å få skikk på økonomien.

Det har interesse utover Arendals grenser hvis KrF velger å bytte politisk side. Sørlandet er KrFs sterkeste landsdel. Paradoksalt nok har partiet i denne konservative regionen ofte samarbeidet mot venstre. «Sørlandsmodellen» har blitt et begrep i deler av det politiske miljø. KrF har valgt samarbeid med Ap fremfor Høyre og Frp i både Kristiansand og Arendal samt Aust— og Vest-Agder fylkeskommuner.

I de siste årene har KrF funnet tilbake igjen til Høyre i Kristiansand. Gjør partiet det samme i Arendal, vil det være et viktig politisk signal om et mer borgerlig orientert KrF på Sørlandet. Dette vil også bli lagt merke til i KrF sentralt, ikke minst i lys av partileder Dagfinn Høybråtens uttalelser til Dagbladet om at partiet etter kommunevalget skal fremstå som del av et troverdig politisk alternativ.

Et eventuelt skifte i stoppen av kulturhuset i Arendal vil også ha interesse for de fremtidige relasjonene mellom Aust-Agders fylkeshovedstad og resten av landsdelen. Vest for Arendal er det få som vil savne Torill Rolstad Larsen som ordfører. Etter en lovende start hvor hun hadde et pragmatisk syn på sammenslåing av fylkene, har hun etter hvert latt seg styre av inngrodde fordommer mot alt som smaker av Kristiansand.

Dessverre er det lite som tyder på at et eventuelt Høyre-dominert styre i Arendal vil innebære en betydelig bedring på dette området. Høyre og dets gruppeleder Einar Halvorsen har også i stor grad sett det som sin oppgave å dyrke lillebrorkompleksene i stedet for å gå fremtiden offensivt i møte. Forhåpentligvis vil yngre tillitsvalgte i Høyre med bakgrunn fra næringslivet kunne påvirke lokalpartiet i en mer konstruktiv og positiv retning.