Det opprinnelig omsøkte prosjektet kunne han ikke akseptere, ettersom det gikk utenfor dagens bygningsområde og var 1000 kvadratmeter større enn det som i dag foreligger på tegnebrettet. Til erstatning for det første forslaget har arkitekt Tor Linge Tønnessen tegnet ny bygningsmasse og brygger som kun erstatter de gamle, uten naturinngrep. Dette viser betydelig mer pietet for naturen og stedets ånd.

Ny-Hellesund er et av Sørlandets og nasjonens ikoner på skjærgårdsidyll, ikke minst takket være maleriet til Amaldus Nielsen Morgen i Ny Hellesund fra 1885. Så verdifullt er området at fylkeskonservatoren regner med at Kongen i statsråd i 2012 vil vedta permanent fredning av Ny-Hellesund. Kongen valgte for øvrig selv å ankre opp nettopp her for natten da han og dronningen i fjor var på sørlandstokt.

Fylkeskonservatoren er åpenbart en pragmatisk person som forstår betydningen av å legge til rette kulturperlene slik at folk flest sikres tilgang til dem. Det skal han ha ros for.

I dag er tilgjengeligheten til sørlandsskjærgården for dårlig for folk uten privatbåt, i særdeleshet vinterstid. Dessuten blir denne delen av sørlandsnaturen i altfor liten grad brukt i næringsøyemed overfor turister og andre tilreisende. Her ligger et stort uutnyttet potensial. Det er derfor gledelig at Vest-Agder har en fylkeskonservator som ser dette og som er villig til å medvirke til utvikling også i de mest sårbare og «helligste» områdene. Det er viktig med utvikling, men like viktig er det at utviklingen skjer med forståelse for så vel historie og estetikk som naturens bæreevne.

Denne saken viser hvor påkrevd det er at samfunnet har en etat som kan holde lokale kommunepolitikere i ørene, slik at ettertiden sikres prosjekter i en skala og med en utforming som ikke skjemmer omgivelsene, men som tvert imot respektfullt tilpasser seg det eksisterende.