Det er et knapt halvår til valget, og mye kan skje i den forstående valgkampen. Av erfaring vet vi også at en ikke skal trekke for bastante konklusjoner ut fra meningsmålinger, men tendensen vi har sett de siste månedene må likevel gi grunn til bekymring i Bondevik-regjeringens rekker.

Den siste meningsmålingen i Dagsavisen gir det rødgrønne alternativet en oppslutning på 48,3 prosent. Regjeringspartiene har sammen med Fremskrittspartiet 48,9 prosent oppslutning. Det gir et knapt rødgrønt flertall på Stortinget. Samtidig fremstår det stadig klarere at en fortsatt borgerlig regjering etter valget betinger at Frp blir tatt inn i varmen.

Problemet er at verken Høyre eller KrF synes villig til å ta denne virkeligheten inn over seg. Erna Solberg avviser kategorisk all tilnærming til Frp, og Dagfinn Høybråten utelukker også regjeringssamarbeid med Frp. Begge partilederne er i utakt med sterke krefter i egne partier, som har tatt til orde for et tettere samarbeid med Frp.

Carl I. Hagen ønsker å presse fram en avklaring i denne saken før valget, og han truer med å felle Bondevik-regjeringen om Frp fortsatt holdes ute i kulden. En avklaring kan vi få på landsmøtene i KrF og Høyre i april og mai, for de som har tatt initiativ til en tilnærming til Frp, vil ha en debatt om dette.

For fire år ville bare fire prosent av velgerne ha en rødgrønn regjering. En fersk meningsmåling i Nationen viser at 54,4 prosent nå ønsker en regjering bestående av Ap, SV og Sp. Noe av forklaringen på den sterke opplutningen om det rødgrønne alternativet, kan være at de tre partiene går til valg med uttalte ambisjoner om å regjere sammen. Det er selvsagt nok av saker de tre partiene ikke er enige om, men de gir likevel velgerne et klart alternativ. Meningsmålingene kan også tyde på at velgerne vil ha en flertallsregjering.

Dette synes verken Solberg eller Høybråten å ha tatt inn over seg. De fortsetter å holde Frp på betryggende avstand. Det kan de ikke annet enn å tape på, så lenge Hagens krav er regjeringsdeltakelse for å støtte den borgerlige siden. Er det slik at velgerne ønsker en flertallsregjering etter valget, noe meningsmålingene gir grunn til å tro, er det underlig at Solberg og Høybråten fortsetter å holde det partiet som kan sikre et slikt flertall ute i kulden.