Mange har trodd at KrFs kraftige tilbakegang i årets stortingsvalg skyldes massiv velgerflukt til Fremskrittspartiet. En fersk valganalyse som er gjort av valgforsker Bernt Aardal viser at dette ikke er tilfelle. KrF-velgere landet over har først og fremst søkt tilflukt i Arbeiderpartiet. Også i vår landsdel har KrF lekket mest i sosialistisk retning. Det må være et tankekors for partileder Dagfinn Høybråten — som i valgkampen skremte med sosialistene og den røde fare - at mange av KrFs velgere rømte til nettopp Ap.

Jon Lilletuns reaksjon på valganalysen er interessant lesning. KrFs nestor hadde trodd at overgangen til Frp var sterkere, men samtidig uttaler han at analysen langt på vei bekrefter de signalene KrF mottok gjennom fire år i regjering med Høyre og Venstre. Signaler partiledelsen ikke tok på alvor, og som førte til det dårligste valgresultatet i etterkrigstiden.

For det manglet ikke på advarsler, særlig fra distriktene. Mange trofaste partimedlemmer mente at KrF var i lomma på Høyre, ikke minst i den økonomiske politikken. Det er avslørende når Lilletun i ettertid uttaler at det er viktigere for KrF å prioritere velferd enn skattelettelser. Da må det stilles spørsmål om hva partiledelsen egentlig tenkte på, siden den ikke forsøkte å bremse Høyres iver for større skattelettelser.

I opposisjon blir det viktig for KrF å frigjøre seg fra stemplet som et haleheng til Høyre. Jon Lilletun har trolig et viktig poeng når han uttaler at velgerne ikke kjente KrF igjen på velferdssiden etter fire år i en høyredominert regjering. KrF må ta et oppgjør med seg selv, og finne ut i hvilken retning partiet skal samarbeide i fortsettelsen. Her er det duket for harde oppgjør mellom høyre- og venstresiden i partiet, for vi tror ikke det vil være mulig å ri to hester, slik fylkesordfører Oddvar Skaiaa i Aust-Agder foreslår. Han vil ha samarbeid til høyre i verdispørsmål og til venstre i fordelingsspørsmål. Men verdier og fordeling er så tett sammenvevd at en slik todeling virker søkt.

Ingen har forestilt seg at veien videre blir lett for KrF etter det sviende valgnederlaget. Valganalysen partiledelsen nå har fått i fanget, gjør det ikke lettere å stake ut kursen. Den kan i stedet føre til økt spenning mellom fløyene i partiet.