Sånn sett lyktes terroristene nok en gang i å sette dagsorden gjennom drap på uskyldige mennesker.

Men forhåpentligvis ikke for lang tid.

For i skyggen av de dødbringende bombene i den britiske hovedstaden ble topplederne enige om en erklæring som kan redde tusenvis av menneskeliv i den fattige del av verden. I slutterklæringen fra Gleneagles forplikter nemlig presidentene og statsministrene seg til å øke utviklingshjelpen med 330 milliarder kroner årlig innen 2010. Dette innebærer en fordobling i forhold til dagens nivå. Og de ble enige om å slette gjelden for 18 av de fattigste landene i verden. 14 av disse er afrikanske.

Dette er gledelige vedtak fra en gruppering som tradisjonelt har blitt kalt riksmannsklubben. Og gjennom mange år hadde G8 — eller G7 som det het før Russland ble invitert med - som uuttalt oppgave å hjelpe hverandre til å beholde den økonomiske lederposisjonen i verden.

Vedtaket fra Skottland innebærer forhåpentligvis starten på noe nytt. Og hovedæren for dette tilfaller verten, statsminister Tony Blair.

Godt hjulpet av rockerne Bob Geldof og Bono har han lagt all sin prestisje i å få en slutterklæring som ikke bare i ord hjelper de fattigste landene. De to sistnevnte har da også spilt en uvanlig rolle under G8-møtet. I stedet for et opprør mot det etablerte, som har vært rockens tradisjonelle rolle, har Bob Geldof og Bono mobilisert hundretusener på forhånd gjennom «Live 8» og opptrådt nærmest som deltakere under selve toppmøtet.

Dette er et spennende eksperiment. Og eldre statsledere som Jacques Chirac har tydeligvis ikke hatt noe imot å posere på bilder sammen med verdensstjernene.

Nå hevder kritiske røster innen blant andre «Attac» at Bob Geldof og Bono har lagt seg altfor tett opp til G8-lederne, og at de burde holdt seg til konsertene før toppmøtet. Samme organisasjon hever også at utfallet av toppmøtet er skuffende, og at bistandsøkningen skulle vært betydelig større og kommet langt tidligere.

Det er ikke vanskelig å si seg enig i at mer penger til verdens fattige hadde vært ønskelig. Men her må ikke det gode bli det bestes fiende. Det er et svært positivt skritt som nå er tatt av G8-lederne. Nå blir hovedoppgaven å påse at de virkelig gjennomfører det de har forpliktet seg til.

Og at Gleneagles bare blir et første skritt på veien.