Nå kan ikke Kristiansands opptreden ha kommet som noe sjokk på forsamlingen hvis delegatene har fulgt med i mediene de siste månedene. For Kristiansand har aldri lagt skjul på sin kamp for Henriksen. Allerede i september i fjor, da det ble bestemt at Rolf Terje Klungland ikke skulle utfordres på førsteplass på listen, uttalte varaordfører Bjarne Ugland at Kristiansand ville ha Henriksen på andreplass.

Berit Kittelsen ser nominasjonen av Kari Henriksen som en seier for høyrekreftene i Arbeiderpartiet. Med en slik uttalelse nører hun opp under den konflikten som har vært mellom forskjellige fraksjoner i partiet. Ap er flere ganger blitt herjet av interne stridigheter, ikke minst i Kristiansand, og de kan komme til å blomstre igjen i etterkant av nominasjonsmøtet. Men vi har vanskelig for å tro at det skjer.

Bjarne Ugland tilhører høyrefløyen i partiet. Han har etter hvert kvittet seg med brysomme motstandere. Flere av dem har gjennom Uglands regjeringstid trukket seg tilbake i protest mot linjen han står for. Under hans ledelse er lokallaget blitt mer samstemt. Men selv uten denne ensrettingen ville det ha vært uventet om noen i Kristiansand hadde motforestillinger mot at en av lagets egne inntok andreplassen på stortingslisten.

At Kristiansand som det største kommunepartiet i fylket får sin kandidat på andreplass, er naturlig siden førsteplassen er okkupert av en fra et mindre lokallag. En annen sak er at om Mette Gundersen ikke hadde sagt nei til nominasjon, ville hun fått denne plassen, og andre kandidater hadde vært uaktuelle. Selv om det ikke er noen automatikk i at det største lokallaget får inn sin kandidat, er det ikke overraskende at det skjer.

Følelsene lå tykt utenpå flere av delegatene fra andre lokallag på helgens nominasjonsmøte, og uttalelsene var deretter. Det gikk så hett for seg at partiveteranen Sigurd Verdal måtte mane til samhold. Spørsmålet er om utblåsningene vil skade Ap i den forestående valgkampen. Ifølge den siste politiske meningsmålingen i Fædrelandsvennen ligger Vest-Agder Ap an til å kapre to plasser på Stortinget. Det kan bli vanskelig hvis det ikke lykkes å samle troppene igjen etter helgens rabaldermøte.